DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Türkiye’den delta varyantı adımı: Bu hafta devreye girecek!

29.06.2021
A+
A-

Sabah Gazetesi’nden Zübeyde Yalçın’ın haberine göre Türkiye’de bu hafta Sinovac ve BioNTech’ten sonra Sputnik V aşısı da devreye girecek. Hızla iki doz aşı vurulması için de planlama yapılıyor.

Delta varyantının ezici çoğunlukla tek doz aşı olanlar ya da hiç olmayanlarda etkili olması dikkat çekti. Türkiye, başlayan delta varyantına karşı adeta zamanla yarışıyor ve önümüzdeki iki ay içinde toplumun yüzde 70’ini iki dozla aşılamayı hedefliyor.

ÜÇÜNCÜ AŞI DEVREDE

Aşıların bu varyantta etkili olması için iki dozunun da yapılması bekleniyor. Bu kapsamda Sinovac ve BioNTech’ten sonra Sputnik V’nin de bu hafta için kullanılmaya başlanacağı belirtildi. Hangi aşıyı yaptırmak isteyeceğinin yine vatandaşın tercihine bırakılması bekleniyor.

İKİNCİ DOZ ÖNE ÇEKİLEBİLİR

Diğer aşıların akışında önümüzdeki birkaç hafta içinde bir aksama olmaması, öngörüldüğü gibi gelmeleri halinde delta varyantına karşı ikinci doz aşıların yapılmasının öne çekilip 4-5 haftaya indirilmesi üzerinde duruluyor. Bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da ikinci dozun öne çekilebileceğini belirtmişti.

20-35 YAŞ ARASINDA SIKINTI VAR

Aşı tedarikindeki sıkıntıların giderilmesiyle birlikte Türkiye günlük 1 milyon 700 bin doz aşı yapmaya başlamıştı. Ancak bu sayı son dönemde düştü. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu bunun arkasındaki nedenleri de araştırıyor. Yapılan çalışmalara göre halkın yüzde 70’i aşı taraftarı. Yüzde 29’unda kafa karışıklığı var, yüzde 1’i ise aşı karşıtı. Aşıya en ilgisiz kesim en fazla sosyal medyayı kullanan 20-35 yaş grubu. Sosyal medyadaki ipe sapa gelmez iddialardan etkilenen bu kesimin ikna edilmesi için bazı adımlar atılması bekleniyor.

AŞI MİLLETİN AYAĞINA GİDECEK

Aşıya ilginin artırılması için önümüzdeki dönemde “milletin aşının ayağına gelmesi yerine aşının milletin ayağına gitmesi” dönemine geçilmesi bekleniyor.

10 BİNLERİ GÖREBİLİR

Pandemi ile ilgili kısıtlamaların kaldırılmasına paralel olarak günlük vaka sayılarında da bir yükselme bekleniyor. Önümüzdeki haftalarda günlük vaka sayılarının 10 binleri bulabileceği belirtiliyor.

GRİBAL ENFEKSİYON GİBİ

Delta varyantı ile birlikte Kovid-19’un belirtileri de değişmeye başladı. Eklem ağrıları, ateş, ishal, baş ağrısı gibi belirtiler yerini nezle ve grip belirtilerine bıraktı. Bu durum vatandaşın nezle veya grip olduğunu düşünüp hastaneye gitmemesine ve enfeksiyonun daha hızlı yayılmasına neden olabileceğine dair endişe de yaratıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.