DOLAR 32,5945
EURO 34,7759
ALTIN 2.408,59
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Türkiye’de Mutluluk Oranı Son 9 Yılda %89’dan %59’a Geriledi

11.10.2020
A+
A-

2011 yılında küresel mutluluk araştırmasını yeniden gerçekleştiren Ipsos Araştırma, ülkemizdeki ve dünyadaki insanların en kadar mutlu olduklarını bir kez daha ortaya koydu. Araştırmanın sonuçlarına göre ülkemizde kendini mutlu olarak niteleyenlerin oranı son 9 yılda %89’dan %59’a geriledi.

Ipsos Araştırma’nın 27 ülkeden 19 bin 516 katılımcı ile yaptığı araştırmaya göre dünya genelinde mutlu olduğunu söyleyenlerin oranı %63‘tü. Yani ülkemiz, %59’luk mutluluk oranıyla küresel ortalamanın altında kaldı. Türkiye, 2011’deki sonuçlar göz önüne alındığında mutluluğun en keskin şekilde düşüş yaşadığı ülkelerden birisi oldu.

En mutlu olunan konular:

mutluluk

Dünya genelinde mutluluk kaynakları da araştırmayla birlikte açıklandı. Buna göre insanların en mutlu oldukları konuları %55 ile sağlık, %49 ile eş veya sevgili ile ilişki, %49 ile çocuk, %48 ile hayatın bir anlamı olduğunu hissetmek ve %45 ile yaşam koşulları olarak sıralandı. Pandemi öncesinde yapılan araştırmayla yapılan kıyaslamada ilişkiler, sağlık ve güvenlik konularının mutluluk üzerindeki etkisinin arttığı gözlemlendi.

Araştırmaya göre ülkemizde en büyük mutluluk kaynağı sosyal medya oldu. Sosyal medyanın mutluluk kaynağı olarak görüldüğü ülkeler arasında Türkiye 1. sırada yer aldı. Küreselde sosyal medyayı mutluluk kaynağı olarak görme oranı %45 iken ülkemizde bu oran %70’ti. Bununla birlikte ‘başarılı bir insan olarak tanınmak’ da küresel ortalamanın yaklaşık iki katı kadar; %65 seviyesindeydi.

En çok mutlu olan ülkeler:

en mutlu ülkeler

Araştırmaya göre dünyada en mutlu ülke %93’lük oranla Çin oldu. Mutluluk oranında Çin’i %87 ile Hollanda ve %80 ile Suudi Arabistan izledi. Bu yılki araştırmada %63 olan küresel mutluluk oranı, 2011 yılında %77’ydi. Yani küresel mutluluk oranı 9 yıl içinde 14 puan düşüş yaşadı.

Mutluluğun en çok düştüğü ve yükseldiği ülkeler:

mutluluk

Mutluluk oranının 9 yıl içinde keskin bir şekilde düşüş yaşadığı ülkeler sıralamasıysa Meksika, Türkiye, Güney Afrika, Arjantin ve İspanya oldu. Mutluluğun en keskin bir şekilde arttığı ülkeyse 15 puanlık artışla Çin oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.