DOLAR 32,2016
EURO 34,7630
ALTIN 2.418,72
BIST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 18°C
Per 21°C
Cum 23°C

Türkiye’de kırım kongo alarmı! Bilim kurulu toplandı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi salgını için Bilim Kurulu toplandı. Hayvanlardan insanlara geçen rahatsızlık…

11.06.2020
A+
A-

Dünyada 30 farklı ülkede görülen rahatsızlık ülkemizde hayvancılık faaliyetlerinin yürüdüğü bölgelerde görülüyor. Virüs taşıyan hayvanlardan insanlara geçen hastalık Kurban Bayramı öncesinde bilim kurulunun gündemini meşgul ediyor. Sağlık bakanı yardımcısı Prof. Dr. Orhan Yıldız öncülük ettiği toplantıda hastalığın şuanki durumu ve alınabilecek önlemler konuşuldu.

Sözcü tarafından paylaşılan habere kadar hastalığın olgu sayısı geçen yıla kadar çoğalma gösterdi ve 480’e ulaştı. Bu hastaların 15’i hayatını kaybetti.

Hastalığın esas semptomları neler?

Rahatsızlık yaz ve sonbahar aylarında ortaya meydana çıkan kenelerle bağlantı sonucunda bulaşıyor. Virüsü taşıyan hayvanların korunmasız bir şekilde insanlara temas etmesi sonucu rahatsızlık insanlarda görülüyor. Enfekte edilen kişilerin kanları veya vücut sıvılarıyla bir başka insana bulaşıyor. Hastalanan kişilerde ateş, baş ağrısı, halsizlik ve ceset ağrısı sık sık gözlemleniyor.

Hastalığın taşıyıcısı hayvanlar olduğundan hayvancılıkla uğraşan kişiler risk aşağı. bunun dışında kenelerden ve kenelerle aynı ortamda büyüyen hayvanlara önlemlerle yakınlaşmak lüzum. Bilim kurulunun açıklayacağı önlemleri harfiyen kullanmak hastalıksız bir Kurban Bayramı geçirmemiz için durum.

Prof. Dr Yıldız‘ın açıklamasına kadar hastalık için panik yapmaya lüzum yok, kenelerin 1000’de 1 gibi bir oranının aktarabildiği hastalık ile ilgili şunları söyledi:

“Kene ısırığından sonraki üçüncü günde hastanın ateşi çıkıyorsa uyarıyoruz. Keneyi çıkardıktan sonra hastayı belirtileri konusunda bilgilendiriyoruz. Testleri Ankara’ya gönderiyoruz ve fazla seri netice alıyoruz. KKKA’da olur ya dünya da en seri çare uygulayan ülkeyiz diyebiliriz.”

Hayvanlarla bağlantı ettiğiniz bir bölgeden döndüyseniz ve üçüncü günün arkasında belirtileri taşıyorsanız bir doktora görünmenizde üstünlük var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.