DOLAR 32,2613
EURO 34,8164
ALTIN 2.411,60
BIST 10.266,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C

Türkiye’de Corona virüsten ölüm sayısı 1403’e yükseldi

14.04.2020
A+
A-

Tele 1’in haberine göre Corona virüs Bilim Kurulu saat 17:30’da video konferans yöntemiyle toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantı sonrası açıklama yaptı.

Bakan Koca’nın açıklamaları şöyle:

”Basın mensupları, Koronavirüs için yürüttüğümüz mücadelede çabanız büyüktür. Halkımızın merak ettiği şeyler sizin sorularınızla açığa kavuşuyor.

10 Mart’tan 14 Nisan’a kadar geldiğimiz nokta nedir? Diğer ülkelerle benzerliğimiz farklılığımız nedir? Neden ısrarla önlem almak gerekiyor. Sözlerim bunu anlatacak.

Salgının hakkında kesin ifadeler kullanılamaz. Aldığımız bazı sonuçlar Türkiye’nin mümkün en az kayıpla ulaşacağına işaret ediyor. Tedbirleri herkes yüzde yüz uygulayabilse umuttan daha güçlü kelimeleri seçeceğiz Kurallara istisnasız uyalım. Sonuca odaklanalım. Tedbir yüzde yüze yaklaştıkça uğraşılacak tek sorun eldeki vakalardır.

Vakaların sayısı dünyada artıyor. Veriler pek çok ülkede tartışma konusu. Türkiye’de salgında tespit edilen her olay gözünüzün önündedir. Tablonun olumsuz yönleri tam, olumlu yönleri kısmen gözünüzün önündedir.

Türkiye’de dördüncü haftada vaka artış hızı düşüşe geçti. Virüsün yayılma gücüne karşı şu anki şartlarda yayılma hızını kontrol altına almaya başladık. Bu nasıl oldu? Bugünün gündemi bu. Bu durum ağırlıklı filyasyonla oldu. Bildiğiniz gibi bulaşıcı bir hastalıkla ilgili temas zincirinin tanımlanmasının adıdır. Vaka artış hızının düşüşe geçmesini böyle sağladık. Başka hiçbir ülke böyle uygulamıyor. Pozitif tanı konan hastaların her birinin son üç günde temas ettiği kişilere ulaşıp onları taramaya çalıştık.

Test neden herkese yapılmıyor diye eleştiriler oluyordu. Bu önerilen bir şey değil. Filyasyon uygulaması soruya güçlü bir cevap getiriyor. Hastalığın bulaşma ihtimali yüksek yeni kişilere odaklanıyoruz. Yaygın temas taraması sıkı takip salgının önünü kesmenin yoludur.

Dünyanın bir kısmı sadece şikayetle başvuranların yolunu izliyor. Güney Kore ve Singabur gibi birkaç ülke genel tarama yapıyor.

Ölüm artış hızındaki yavaşlama beşinci haftada gerçekleşti, bunu en erken yakalayan ülke Türkiye. Vaka artış hızının yavaşlaması ve ölüm artış hızındaki yavaşlama sonuç alacağımızın işareti.

Sonuçların Türkiye’de alınması ama başka ülkelerde görülmemesi tesadüf değil. En yaygın filyasyon yapan Türkiye’dir.

Bugüne kadar tanı konan kişilerin temas ettiği 261 bin 969 kişi tespit ettik. Bunların yüzde 95,8’ine ulaştık, takip ettik. Temas zincirinde yer alan vakaya ortalama 4,5 temaslı kişi düşmektedir. Bunların yaklaşık yüzde 96’sına ulaşarak takip yapılmıştır. 251 bin 28 kişiye takip yapılmıştır.

Yeni tanı konduğunda ne yapıyoruz? Hastanın detaylı hikayesini alıyoruz, kimlerle görüştü vs. Bu insanların bilgileri toplanıyor. Aile fertleri ve iş arkadaşları otomatik olarak filyasyon ekibinin sistemine düşüyor. Ekipler harekete geçiyor.

Filyasyon ekibi nasıl bir ekip? Biri doktor biri sağlık memuru biri yardımcı personel olmak üzere 3 kişilik ekiplerdir. Her tanı konan kişide ağ yeniden tanımlanmaktadır.

Yüzde 99 yapılan Zonguldak’ta filyasyon çalışması birinci ildir, en düşük il yüzde 92 ile Şanlıurfa’dır. İstanbul’da1200 filyasyon ekibi görev alıyor. Türkiye genelinde 4 bin 600 filyasyon ekibi var.

Koronavirüs’le mücadele işine hakim uzmanlar tarafından yürütülüyor. Yoğun bakımda, hasta tedavisinde, tanı koymada başarılıyız. Bizi sonuca götürecek kural izolasyonu artır, hareketi azalttır. Bu kuralı uygularsak özlediğimiz hayata kısa sürede kavuşacağız.

Bugünkü test sayımız 33 bin 70 oldu. Hedefimiz 30 bini aştık. Pozitif olan 4 bin 62 vakamız olmuştur. Vaka sayımız 65 bin 111’e ulaştı. Vefat eden 107 kişiyle kayıp sayımız 1403’ü buldu. 842 hastamız iyileşti.

İstanbul’da 1200 filyasyon ekibi görev alıyor. Türkiye genelinde 4 bin 600 filyasyon ekibi var.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.