DOLAR 32,2726
EURO 34,7994
ALTIN 2.411,93
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Türkiye’de Akıllı Telefonların En Çok Hangi Amaçlarla Kullanıldığı Açıklandı: Sizce Bu Liste Ne Kadar Doğru?

20.03.2021
A+
A-

Bugünkü gibi bir şey olmasa da 1992 yılında IBM tarafından geliştirilen Simon adlı ilk akıllı telefonun ardından ne çok şey değişti. Günümüzde artık gönül rahatlığıyla “Dünya parmaklarımızın ucunda.” diyebiliyoruz.

2021 Mart itibariyle dünya genelinde 3,8 milyar kişinin akıllı telefonu olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de ise 2019 yılında derlenen verilere göre akıllı telefon sahibi olan kişi sayısı 44,8 milyon idi. Sosyal medyada her gün neredeyse üç saat geçiren bir ülke olarak haliyle akıllı telefon kullanma konusunda da ilk 20 listesinde yer alıyoruz.

Peki biz bu akıllı telefonlarla ne yapıyoruz? We Are Social ve Hootsuite’in Türkiye’de akıllı telefon kullanımına dair detaylı veriler sunduğu raporuna göz atalım.

görüntülü arama

Türkiye’deki internet kullanıcıları ‘Akıllı telefonu ne için kullanıyorsunuz?’ sorusuna şu yanıtları veriyor:

“FaceTime gibi görüntülü arama uygulamalarını kullananlar” yüzde 60,8 “Ekran yansıtmayla akıllı telefon üzerinden TV izliyorum.” – yüzde 26,4 “QR kod taratıyorum/kullanıyorum.” – yüzde 14,8 “Akıllı telefonu biniş kartı/bilet olarak kullanıyorum.” – yüzde 18,3 “Apple Pay/Samsung Pay gibi mobil ödeme aracı kullanıyorum.” – yüzde 14,8

Telefonları artık arama yapmak için kullanmıyoruz. Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarının hakimiyeti devam ediyor:

mesajlaşma

“Sosyal ağ uygulamalarını kullanıyorum.” – yüzde 96,3 “Messenger gibi sohbet uygulamaları kullanıyorum.” – yüzde 96,1 “Eğlence ve video uygulamalarını kullanıyorum.” – yüzde 87,1 “Müzik uygulamaları kullanıyorum.” – yüzde 68,6 “Oyun uygulamalarını kullanıyorum.” – yüzde 61,1 “Alışveriş uygulamaları kullanıyorum.” – yüzde 68,5 “Harita uygulamaları kullanıyorum.” – yüzde 68,4 “Bankacılık uygulamaları kullanıyorum.” – yüzde 48,2 “Sağlık ve beslenme vb. uygulamalar kullanıyorum.” – yüzde 35,3 “Flört ve arkadaşlık uygulamaları kullanıyorum.” – yüzde 11,1

Beklemediğiniz birinin aradığını (daha da fenası görüntülü aradığını) gördüğünüzde telefonu bir yere fırlatıp kaçanlardan mısınız? Merak etmeyin sizinle aynı durumda olan çok insan var. 

Görünen o ki telefonların en öncelikli özelliği olan arama yapma özelliği artık eskisi kadar çok kullanılmıyor. Telefonları hala büyük ölçüde haber alma amacıyla kullansak da işin şekli biraz değişmiş durumda. Zira “sohbet uygulamaları kullanıyorum.” diyenlerin oranı epeyce yüksek.

Türkiye’nin akıllı telefon kullanma oranı önümüzdeki yıl yüzde 70’in üzerine çıkacak:

çoğunluk

2018’de Türkiye’de 41,9 milyon akıllı telefon kullanıcısı vardı. 2019’da 44,8 milyon olarak kaydedilen bu rakamın 2021’in sonunda 52,8 milyona, 2023’te ise 56,4 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca 2025 itibariyle internet bağlantılarının yüzde 13’ünün 5G ile yapılacağı öngörülüyor.

Oldukça yoğun şekilde akıllı telefon kullanan bir ülke olan Türkiye’de akıllı telefon sahibi olma oranının 2022’nin sonuna dek yüzde 70,79’a ulaşarak ilk kez yüzde 70’i geçeceği düşünülüyor.

Samsung ve Apple, Türkiye’de en yaygın iki telefon markası:

samsungapple

Cevabı kişiden kişiye ve tercihlere bağlı olarak elbette değişir ancak biz somut verilerden bahsedeceğiz. 2020 yılında Türkiye’deki mobil cihaz satıcılarının pazar payı içinde Samsung yüzde 47,47 ile sektörün lideri konumundaydı. Tahmin etmek çok zor olmasa da Samsung’un ardından yüzde 15,57 ile Apple, onun ardından da yüzde 13,85 ile Huawei geliyor.

En iyi vakit öldürme mekanı: YouTube

youtube

Sosyal medya uygulamaları arasında en popüleri ne Instagram ne Facebook ne de Twitter. Liderlik yüzde 94,5 ile YouTube’da. Hemen ardından ise yüzde 89,5 ile Instagram geliyor. Tıpkı 2020’de olduğu gibi 2019’da da YouTube lider konumdayken onu takip eden sosyal ağlar şu şekildeydi:

WhatsApp Facebook Twitter Facebook Messenger Pinterest LinkedIn TikTok Skype SnapChat Twitch Tumblr Telegram WeChat Reddit

NOT: Bu liste (Reddit harici) 2019’da da aynı şekildeydi. 2020’de listedeki yerini Reddit’e kaptıran isim ise Line adlı mesajlaşma uygulaması oldu.

Genel anlamda baktığımızda evet Türkler olarak akıllı telefon ve sosyal medya kullanımımız epey fazla. Bundan üç yıl önce, sonucu çok çarpıcı bir araştırma yapıldı. Daha yakın tarihli bir veriye ulaşamadık ancak üç sene öncesine ait olan sonucu paylaşalım. İstatistiklere göre Avrupa’da yaşayanlar günde ortalama 48 defa telefonlarına bakıyor. Türkiye’de ise bu sayı 78’e çıkıyor! Bu da her 13 dakikada bir telefonumuzu kontrol ettiğimiz anlamına geliyor.

Geçen üç yılda bu sayı azalmış mıdır sizce? Pek muhtemel görünmüyor…
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.