DOLAR 32,4746
EURO 34,7479
ALTIN 2.489,59
BIST 9.510,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Türkiye Mutasyonlu Koronavirüse Karşı İlaç Gelişti…

14.04.2021
A+
A-

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını kapsamında, mutasyonlu virüse karşı geliştirilen ilaç çalışmalarında sona gelindi.

Laboratuvar testlerinden başarıyla geçen ilaç, 50 hasta üzerinde denenecek. Yerli ilacın, mutasyona rağmen etkinliğini koruyacağı belirtildi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK),‘Kovid-19 Türkiye Platformu’ çatısı altında yerli aşı ve ilaç çalışmaların devam ediyor. Testlerden başarıyla geçen ilaç, 50 hasta üzerinde denenecek.

TÜBİTAK Çalışmaları sonucunda geliştirilen ‘Ribavirin’ adlı ilacın laboratuvar çalışmaları başarıyla tamamlandı.

MUTASYONLU VİRÜSE KARŞI ETKİLİ: 50 HASTAYA UYGULANACAK

Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılacak ilacın, mutasyonlu virüse karşı da etkili olduğu yapılan çalışmalarda görüldü. 

1-2 hafta içinde klinik aşamaya geçilecek olan ilacın, ilk etapta Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi ana merkez olmak üzere Koç Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Şehir Hastanesi’nde gönüllü 50 hastaya uygulanması planlanıyor.

LABORATUVAR ÇALIŞMALARI BAŞARILI

Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Öğretim Görevlisi Mehmet Altay Ünal, ‘Çalışmalarımızda laboratuvar şartlarında 5 tane var olan ilaç etken maddesinin koronavirüse karşı etkinliğini tespit ettik. Bunlardan birisinin Faz çalışmaları ülkemizde 4 merkezde başlamak üzere. Bu molekül yaklaşık 50 hasta üzerinde başlanacak. Klinik çalışmada işe yaradığı, koronavirüse karşı etkili olduğu ortaya çıkarsa Sağlık Bakanlığımızın ve gerekli mercilerin uygun görmesi halinde koronavirüse hastalarında kullanılmaya başlanacak.

Ribavirin adlı molekül özellikle ucuz olması, Türkiye’de yerli ve milli olanaklarla sentezlenir olabilmesi ve yine yerli ve milli olanaklarla milli ilaç endüstrimiz tarafından istediğimiz kadar üretilebilmesi açısından ilginç ve bu nedenle de bizim çalışmamızın ana eksenine oturmuş bir molekül. Laboratuvar şartlarında yaptığımız çalışmalarda da koronavirüse karşı gayet etkin olduğunu gördük. Klinik çalışmaların başlamasını bekliyoruz. Eğer klinik çalışmaları başarılı olursa Sağlık Bakanlığı’nın izin vermesi durumunda yıl sonuna kadar ilaç üretilmiş ve hastaların kullanımına sunulmuş olacak’ diye konuştu.

MUTASYONA RAĞMEN ETKİN

Projede yer alan Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Öğretim Görevlisi Ceylan Verda Bitirim ise çalışmalara geçen yılın nisan ayı sonunda başladıklarını dile getirerek, ‘Öncelikle bilgisayar analizleri sonucunda 200 kadar molekül tarandı. Bunların sonucunda bize umut veren yaklaşık 20-30 adet molekül geldi. Biz de laboratuvar çalışmalarımızda hipotez kurduk, algoritma üzerinde ilerledik. Biz hipotezimizi ilaç etken moleküllerinin virüsün hücre içine giriş mekanizmaları üzerine kurduk. Sonuçlarımızı bu açıdan değerlendirdik.

Bu da bize çok büyük bir avantaj sağlıyor. Özellikle son zamanlarda ortaya çıkan farklı mutasyonlarda da bizi etkileyen bir durum olmadı. Hipotezimiz bizim virüsün hücre içine giriş mekanizmasıydı ancak farklı laboratuvarlarda yapılan diğer çalışmalar bu mutasyonların bizim birincilikli olarak düşündüğümüz mekanizma üzerinde etkili olmadığını gösterdi. Bu sebeple biz de ilacımızın bu mekanizma üzerinde etkili olduğunu, mutasyona rağmen etkinliğini koruyacağını düşünüyoruz’ dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.