DOLAR 32,3549
EURO 34,7957
ALTIN 2.394,30
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Türkan Şoray: Ülkemizdeki en önemli sorun kadınların eğitiminin tamamlanmaması

Yeşilçam’ın ünlü ismi Türkan Şoray, Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıl dönümü kapsamında Antalya’da düzenlenen söyleşiye onur konuğu olarak katıldı. Şoray, “Ülkemizdeki en önemli sorunun kadınların eğitiminin tamamlanmaması olduğunu düşünüyorum” dedi.

07.12.2023
A+
A-

Antalya’da Türkiye’de Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması’nın 89. yıl dönümü dolayısıyla söyleşi programı düzenlendi. Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Türkan Şoray onur konuğu olarak katıldı.

“KADINLAR DÜNYAYI DEĞİŞTİRİR, GÜZELLEŞTİRİR”

Şoray, 5 Aralık’ta Türk kadınına özgürlüğünü kazandıran Mustafa Kemal Atatürk’e minnet duyduğunu söyledi.

Kadınların seçme ve seçilme hakkının önemini vurgulayan Şoray, “Sandığa gittiğimizde kendi hayatımızla ilgili karar veriyoruz. O yüzden geleceğimiz için çok önemli. Benim görüşüm, kadınlar büyükşehirlerde daha çok bilinçle seçme hakkı kullanıyor, kırsal kesimdeki kadınlar, eğitimimi tamamlayamamış kadınlar ise kendi iradeleriyle seçime gitmiyor. Kadınların eğitimiyle kendi haklarının bilincinde olması çok önemli. Ülkemizdeki en önemli sorunun kadınların eğitiminin tamamlanmaması olduğunu düşünüyorum. Çünkü kadınlar dünyayı değiştirir, güzelleştirir. Kadınlar el ele verdiklerinde yapamayacağı, altından kalmayacağı şey yoktur ama yeter ki o bilinçte ve dayanışmada olsun” diye konuştu.

Kız çocuklarının okutulması gerektiğinin altını çizen Şoray, kendisinin de eğitim faaliyetlerine katkı sunmaya çalıştığını dile getirdi.

“MÜCADELE ETMEMİZ GEREKİYOR”

Yönetim birimlerinde kadınların varlığının çok önemli olduğunu belirten Şoray, “Geleceğimizi, bizi temsil edecek kadınların daha fazla olması lazım. Meclis’te her dönemde bizi kadınlar temsil etsin istiyoruz. Mücadele etmemiz gerekiyor. Daha çok kadın görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Şoray, sinema sektöründe uzun yıllar edilgen kadın rollerinin yer aldığını ancak 1980’li yıllardan itibaren Türkiye’de etkisi görülen feminizm kadın akımının sinema filmlerine de yansıdığını dile getirdi.

O dönemde birçok tabunun yıkıldığını belirten Şoray, “Sinema, çağını anlatan bir sanat dalıdır. O dönem ne yaşıyorsanız, ister istemez yansıyor. Ben de o dönemde daha edilgen kadınlar oynuyordum. Daha sonra kadınlar güçlenmeye başladıkça ister istemez ben de düşünmeye başladım. O dönemde ‘Mine’ isimli bir filmde başkaldıran kadını oynadım. O benim hayatımda da bir başkaldırışa neden oldu. Oynadığım rollerle özdeşleştim, onlar beni etkiledi, ben oynarken onları etkiledim, arka arkaya mücadeleci kadınları canlandırmaya başladım. Onlar bendim” değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.