DOLAR 32,1819
EURO 34,8932
ALTIN 2.493,46
BIST 10.913,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 23°C
Cum 23°C
Cts 22°C
Paz 22°C

Türk Yapımı Mobil Oyunlar, Dünya Ortalamasından Neredeyse İki Kat Fazla İlgi Görüyor

21.10.2020
A+
A-

Mobil oyun sektörü her geçen gün biraz genişlerken Türkiye de bu pazardaki pastadan kendi düşeni almaya çalışıyor. Hatta istatistiklere göre Türkiye’deki mobil oyun sektörü, her yıl 1 milyar dolar civarında gelir elde etmeye başladı. Google Play Store’da yer alan istatistiklere bakıldığında ise Türk geliştiricilerin oyunlarının, dünya ortalamasının neredeyse iki katı ilgi gördüğü anlaşılıyor.

IFASTURK tarafından yapılan bir araştırma, Türk geliştiricilerin yayınladığı mobil oyunların indirme sayılarını gözler önüne seriyor. Google Play Store’dan alınan istatistikler sonucunda oluşturulan araştırma, Türk geliştiriciler tarafından piyasaya sürülen mobil oyunların her birinin, 759 bin 470 kişi tarafından indirildiğini ortaya koyuyor. Bu indirme sayısını dünya geneline vurduğumuzda ise her oyunun ortalama olarak 423 bin kişi tarafından indirildiği görülüyor. Bu sonuçlar, Google Play Store’da bulunan  2584 Türk geliştiricinin, dünya ortalamasından daha fazla ilgi gördüğü anlamına geliyor.

Mobil oyun

Google Play Store’da yer alan istatistiklere göre Türk geliştiricilerin mobil oyunları, beğenilme noktasında da ortalamanın üzerinde. Küresel çaptaki oyun derecelendirme ortalamalarının 3,7 olduğunu açıklayan IFASTURK, bunu Türk oyunlarına indirgediğinde 3,91 sonucuna ulaşıldığını söylüyor. Görünüşe göre Türk geliştiriciler, mobil oyunseverleri memnun etmeyi de başarıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan IFASTURK Kurucusu Mesut Şenel’e göre Türk geliştiriciler, oyunlarının sadece yüzde 3’ünü ücretli olarak yayınlıyorlar. Ancak geliştiricilerin yayınladıkları oyunlarda yüzde 87 oranında reklama yer verdiklerini söyleyen Şenel, bunun dünya genelinin üzerinde olduğunu ifade ediyor. Ayrıca oyunların yüzde 28’inde ödeme sisteminin olduğunun altını çizen Şenel, bunun da dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ifade ediyor. 

Mobil oyun

Mesut Şenel’in bu konudaki diğer açıklamaları şu şekilde: 

Oyun sektörünün çok büyük bir potansiyeli mevcut. Önümüzdeki senelerde Ticaret Bakanlığı’nın da oyun ve uygulama girişimleri için başlattığı ‘Bilgisayar Oyunu-Mobil Uygulama Geliştirme Desteği’ ile bu sektörün ivmeleneceğini göreceğiz. IFASTURK olarak girişimcilerin kendi markalarını oluşturmaları, teşviklerden ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanmaları için destek vermeye devam edeceğiz. Oyun sektörünün ülke ekonomisindeki payının artması için daha fazla girişimciye ihtiyaç var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.