DOLAR 32,1975
EURO 35,0163
ALTIN 2.514,54
BIST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
23°C
Parçalı Bulutlu
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Çocukken Müzik Aleti Çalanların Yaşlılıklarında Daha İyi Zihne Sahip Oldukları Açıklandı

02.09.2022
A+
A-

Küçük yaşlarda müzik aleti öğrenmenin zihinsel gelişime katkısı bugüne kadar defalarca kanıtlanmıştı. Yeni yayımlanan bir araştırma da bu gerçeği tekrar gözler önüne serdi. Psychological Science dergisinde yayımlanan yeni araştırma, çocukluğunda bir müzik aleti çalmayı öğrenen kişilerin ileri yaşlarda daha iyi düşünme yetenekleri olabileceğini ortaya koydu.

Edinburgh Üniversitesi’nden bilim insanları, araştırmalarında 366 katılımcıdan faydalandı. Katılımcıların 117’si, bir müzik aleti çalma konusunda deneyimli olduklarını paylaştı. Bunların bir çoğunluğuysa özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde müzik aleti çaldığını ifade etti. En fazla çalınan müzik aleti piyano olurken, diğer aletler arasında akordeon, gitar ve keman da yer aldı.

Enstrünman çalanlarda daha iyi bilişsel beceri görüldü:

çocukken gitar çalmak

Katılımcıların tamamı, ‘Lothian Birth Cohort’ adlı kapsamlı kohort çalışmasının katılımcılarıydı. Bu kişiler, çocukluklarından bu yana çocuk gelişimine dair araştırmalarda yer alarak verilerini paylaşmışlardı. Bu araştırmalardan birisi de 11 yaşında gerçekleştirdikleri standart bilişsel yetenek testiydi.

Katılımcılar, akıl yürütme, uzamsal farkındaki ve sayısal analiz gerektiren soruların yer aldığı bu araştırmaya 70 yaşında tekrar katıldı. Bilim insanları, testin sonucunda gençlik döneminde bir müzik aleti öğrenen kişileri, yaşlılıkta gelişmiş düşünme becerilerine sahip olduğunu gördü. Bu kişiler, müzik aletiyle az bir deneyime sahip olan veya hiç olmayan kişilere göre bilişsel yetenek testinde daha fazla yaşam boyu gelişme gösterdi. Üstelik bu durum, kişilerin sosyo-ekonomik durumları, aldıkları eğitim ve yaşlılıktaki sağlık durumları da hesaba katıldığında aynıydı.

Yine de tam olarak ‘kanıt’ değil:

Öte yandan araştırma hakkında yorum yapan emekli Profesör Ian Deary, “Enstrüman çalma ile yaşam boyu bilişsel gelişim arasında bulduğumuz ilişkinin küçük olduğunu ve birincisinin ikincisine neden olduğunu kanıtlayamayacağımızı vurgulamalıyız.” ifadelerini kullandı. Fakat yine de bu sonuçların takip edilmeye değer olduğunu belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.