DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 23°C
Sal 25°C
Çar 22°C

Türk uzmanlar haftalar önce uyarmış!

30.05.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Mert İnan’ın haberine göre Kovid-19 hastalarına reçete edilen hidroksiklorokin etmen maddeli hap üzerindeki tartışmalar devam ediyor. Dünya Afiyet Örgütü’nün, Kovid-19 hastalarına hidroksiklorokin reçete edilmesini geçici süreyle durdurmasının arkasında, Fransa İlaç Kurumu’nun da benzer kararı alması soru işaretleri yarattı.

21 Mart’ta uyardılar

Türkiye’de ise hidroksiklorokin konusunda ilk uyarının, pandeminin ilk döneminde Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) uzmanları tarafından yapıldığı ortaya çıktı. KLİMİK uzmanlarının 21 Mart’ta yaptıkları açıklamada, “Sıtma tedavisinde kullanılmakta olan hidroksiklorokinin Kovid-19’lu hastalarda virüs yükünü azalttığına ve hastalarda olumlu sonuçlara yol açtığına dair çalışmalar, yöntemsel açıdan epeyce sınırlıdır. Bazı araştırıcılar, bu ajanların Kovid-19 profilaksisinde (rahatsızlık öncesi tedbir amaçlı) kullanılabileceğini ortaya atmışlardır. Bu ajanların Kovid-19 profilaksisinde işe yaradığına dair hiç bir egzersiz yapılmamıştır. Her gün her dakika fazla sayıda, yetersiz, eksik ve hatalı data bombardımanı altındayız” denilmişti.

Türk Tabipler Birliği Kovid-19 Danışma ve İzleme Kurulu da 14 Mayıs’ta yayınladıkları iki aylık değerlendirme raporunda ise hidroksiklorokin tedavisinin etkinliğine yönelik çalışma sonuçlarının çelişkili olduğu vurgulanmıştı:

‘İleri yaşlarda tehlikeli’

“Hidroksiklorokin tedavisinin hangi hastada, hangi dozda ve ne kadar zaman ile verilmesi konusunda belirlenmiş bir data bulunmamaktadır. DSÖ, Kovid-19 tedavisinde hidroksiklorokin tedavisinin dozu ve süresi ile ilgili olarak net bir öneride bulunmamıştır. Hidroksiklorokin taşikardiye neden olabilir. Bilhassa ileri yaştaki olgularda bu tehlike daha yüksektir” deniliyor.

Prof. Dr. Önder Ergönül öncülüğünde yapılan son araştırmanın sonuçlarında ise Türkiye’den 3 Kovid-19 hastasının hidroksiklorokin kullanımına tabi kalp sorunu yaşadıkları, vakalar üzerinden ortaya konuldu. ‘Hiçbir spesifik ilacın şu anda çare için etkili olduğunun kanıtlanmadığı’ tespitinde bulunulan araştırmada şu bilgiler paylaşıldı.

‘HASTALAR YAKINDAN İZLENMELİDİR’

“Hidroksiklorokin faktör maddeli ilaç, irin önleyici etkileri nedeniyle romatizmal hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada yazarlar, azitromisin ile veya azitromisin olmadan hidroksiklorokin kullanımının Kovid-19 ile hastaneye kaldırılan hastalarda mekanik ventilasyon riskini azalttığına dair bir delil bulamamıştır.

Yalnızca hidroksiklorokin ile çare edilen hastalarda toplam mortalitenin arttığını ilişkilendirdiler. sonuç olarak, pandeminin dördüncü ayında, tartışmalar devam etmektedir. Kullanılırsa, ilaca emrindeki kardiyak aritmilerin gelişme riski nedeniyle hastalar yakından izlenmelidir. Kovid-19 için hidroksiklorokin kullanırken başlamadan önce bir esas EKG’ye ve 3. gün KALP GRAFIĞI’ye sahip olmanız önerilir” bilgileri paylaşıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.