DOLAR 32,3666
EURO 34,9608
ALTIN 2.325,60
BIST 9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Türk Telekom’un Yerli Sosyal Medya Uygulaması ‘Yaay’ Yayınlandı: İşte Özellikleri

01.09.2020
A+
A-

Girişimcilerin projelerine destek olmak amacı ile iki yıl önce kurulan TT Ventures A.Ş., ilk uygulaması Yaay ile Google Play Store’daki yerini aldı. Genel hatları ile Twitter uygulamasına oldukça benzeyen Yaay, kullanıcılarına bir mikroblog ortamı sunuyor. Paylaşımlar Twitter’daki gibi retweet edilebiliyor, yanıtlanabiliyor. Ancak beğeni özelliği Twitter değil, daha çok Facebook’taki gibi çalışıyor.

Yaay’ı ana akım sosyal medya platformlarından ayıran bir diğer özelliği ise beğenmenin tam tersi olan “beğenmeme” butonuna sahip olması. Türkiye’de kitlesel olarak kullanılmayan Reddit ve 9gag gibi farklı odaklara sahip mecralarda olduğu gibi, paylaşımları beğenmemek mümkün. 

Yaay’ın dikkat çeken özellikleri:

türk telekom yaay

Paylaşım mantığı:  Maksimum 280 karakterli metinlerle mikroblog, Video, fotoğraf gibi medya formatlarına destek,  Konum ekleme, Yoruma kapatma, Çeşitli kategorilere özel paylaşım yapabilme (Reddit’teki subreddit mantığı), Etiket (hashtag) kullanma, Profile paylaşım sabitleme, Etkileşim türleri: Paylaşım yanıtlama (yorumlama, her yorum yeni bir paylaşım), “Alıntılama” adı ile yeniden paylaşma (Twitter’daki retweet) Beğenme (Facebook) Beğenmeme (Reddit, Ekşi Sözlük, 9gag), Deneyim ve arayüz Platform tarafından belirlenen kategorileri takip edebilme, Etkileşimlere özel bildirimler, Arama,  Rekabet: Kategori başlıkları altında paylaşım sayılarına göre belirlenen Liderler, Tüm etkileşim türlerine göre oluşan puana göre alınan rozetler.

Uygulama içerisindeki kategoriler. şimdilik Tekno, Genç, Spor, Mizah, Haber, Magazin, Siyaset, Çocuk, Dizi, Müzik, Emlak, Oto ve benzerleri şeklinde kurgulanmış. Kategorileri takip edenler, o kategoride yapılan paylaşımları ana akışlarında görebiliyorlar. Benzer bir özelliğin henüz Türkçe hizmet vermeyen ancak Türkiye’de kullanıcısı bulunan Reddit’de “subreddit” adı ile bulunduğunu söylemek mümkün. 

Kategoriler sayesinde tüm kullanıcılar sadece kendi ilgi alanlarını takip edebiliyor, o konulardaki paylaşımları görebiliyorlar. Ancak kullanıcılar Reddit’teki gibi kendi kategorilerini açıp geliştirme imkanına sahip değiller.

yaay sosyal medya

Ayrıca kategori sayfalarına girdiğinizde yapılan en son ve en popüler paylaşımları listelemek mümkün. Ayrıca yapılan paylaşım sayılarına göre kullanıcıların listelendiği bir liderlik tablosu da mevcut. Bu sayfada en çok paylaşım yapanlar, en üst sıralarda gösterildikleri için kullanıcılar arası bir rekabet ortamı yaratılmış görünüyor.

TT Ventures’ın Yaay platformunu özetle günümüz sosyal medya uygulamalarını hibrit versiyonu olarak düşünebiliriz. Buna ek olarak uygulamanın kısa sürede çok sayıda kullanıcı ve kullanım oranına ulaşması için rekabet ortamı da yaratılmış görünüyor.

Yaay Sosyal Medya uygulamasını aşağıdan indirebilirsiniz (Android):

Yaay Sosyal MedyaİNDİR

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.