Türk Telekom’un Yenilikçi Yaklaşımları ve 5G Çalışmaları
Türk Telekom’un yenilikçi yaklaşımları ve 5G teknolojileri üzerindeki çalışmaları, iletişimdeki dönüşümü hızlandırarak geleceğin bağlantı çözümlerini şekillendiriyor. Detaylar için yazımızı okuyun!
Türk Telekom’dan Yenilikçi Adımlar
Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, şirketin yenilikçi yaklaşımı ile hem Türkiye’de hem de uluslararası düzeyde fark yarattığını vurguladı. Türk Telekom’dan yapılan açıklamaya göre, Önal, ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen Consumer Electronic Show (CES) 2025 fuarında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Önal, Türk Telekom’un yalnızca teknolojiyi kullanan bir şirket değil, aynı zamanda teknolojiyi geliştiren ve ihraç eden bir ekosistemin merkezinde yer aldığını belirtti. Yeni nesil teknolojiler ve 5G alanında gerçekleştirdikleri çalışmaların, dünya genelinde trendleri belirlemede etkili olduğunu ifade etti. Önal, bu bağlamda şu ifadeleri kullandı:
- “Fiberin gücünü mobile yansıttığımız erişim ağımızla dijital yaşamı her yerde hızlı ve kesintisiz bağlantı deneyimiyle destekleyerek, fiber mobilite çağını başlatarak dijital dönüşümde liderliğimizi pekiştirdik.”
- “Türk Telekom Ventures ile yerli girişimlerimizi küresel oyuncular arasına katıyor, ülkemizin inovasyon gücünü geleceğin teknolojilerine yön vererek ortaya koyuyoruz.”
Önal, dijital platformlardan altyapıya, fiberden mobil hizmetlere, müşteri deneyiminden girişim desteklerine kadar her alanda gerçekleştirdikleri faaliyetlerle, Türkiye’nin teknoloji ihracatında ‘bayrak taşıyıcısı’ olma misyonunu sürdürdüklerini belirtti. Bu hedef doğrultusunda Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik ettiklerini vurgulayan Önal, yerel ve uluslararası iş birlikleri ile bölgenin teknoloji taşıyıcısı olma sorumluluğunu da üstlendiklerini ifade etti.
Grup şirketlerinin katkılarıyla RIC ve SEBA gibi ürünlerini ticarileştirerek dünya pazarlarına sunduklarını aktaran Önal, devreye aldıkları uydu bağımsız 5G senkronizasyon çözümünün uluslararası standardizasyon süreçlerini tamamlamak üzere olduğunu paylaştı. Önal, bu konuda şu bilgileri verdi:
- “Grup şirketimiz Argela ve onun Amerika’daki iştiraki Netsia, 5G ve fiber alanındaki kazanımları ile dünya trendlerine yön veren bir seviyeye ulaştı.”
- “Bugün, Argela ve Netsia’nın 5G ve fiber alanları dahil olmak üzere toplamda 70 adet uluslararası patenti bulunuyor.”
Önal, Türk Telekom’un telekomünikasyon şirketi olmanın çok ötesinde bir misyon ile teknolojisini ihraç etme hedefinde olduğunu belirterek, “Sektörümüzün önünde bir 5G süreci var. Bu süreçte amacımız 5G’ye mümkün olan en fazla yerli unsurlarla geçmek ve bu teknolojiyi sadece kullanan değil, etrafına da kullandıran bir güç olmaktır.” dedi.
5G çalışmalarında saha testlerinden Ar-Ge faaliyetlerine kadar kapsamlı bir hazırlık süreci yürüttüklerini kaydeden Önal, 5G’nin etkin kullanımı için fibere bağlı LTE mobil baz istasyonu oranını yüzde 53‘e yükselttiklerini belirtti. Ayrıca destek verdikleri girişimlerin dünya çapında önemli başarılara imza attığını ifade ederek, şunları ekledi:
- “TT Ventures PİLOT programının girişimleri, CES gibi dünya çapında prestijli bir etkinlikte yer alarak, teknoloji çözümlerini ve önemli projelerini tanıtma fırsatı yakaladılar.”
- “Ülkemizde girişimcilere en çok destek veren şirketlerin başında yer alırken, destek verdiğimiz girişimlerin küresel arenada başarılarını görmek bizi çok memnun ediyor.”
- “PİLOT ile bugüne kadar 121 girişime toplamda yaklaşık 70 milyon lira nakit desteği sağladık. Nakit desteği sağladığımız 66 PİLOT girişimi, yurtiçi ve yurtdışından toplam tutarı 51 milyon doları aşan yatırım alarak girişimlerini geliştirme fırsatı buldu.”