DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Türk Kızılay, 6 Şubat Depremlerinden Sonra Afet Bölgelerinde Yoğun Çalışmalarını Sürdürüyor

Türk Kızılay, 6 Şubat depremlerinden sonra afet bölgelerinde yoğun çalışmalarını sürdürüyor, yardım ve destek sağlıyor. Detaylar için hemen tıklayın.

11.05.2025
A+
A-

Depremin Ardından Türk Kızılay’ın Afet Bölgesindeki Çalışmaları

Türkiye’nin güneydoğusunda 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve ülke genelinde büyük yıkıma neden olan deprem felaketinin ardından, Türk Kızılay, afet bölgesindeki yardım ve iyileştirme çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir. Bu büyük afetin etkilediği 11 ilde, toplam 9 Toplumsal Hizmet Merkezi kurularak, sağlık, psikososyal destek, geçim kaynakları, barınma, su ve sanitasyon gibi temel ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla çeşitli projeler hayata geçirildi.

Afet Bölgesinde Yürütülen Kapsamlı Projeler

Türk Kızılay, özellikle en çok etkilenen 6 ilde yoğunlaştırdığı çalışmalar kapsamında, bölge halkına uzun vadeli destek olmayı hedeflemektedir. Günlük yaşamı yeniden inşa etmek için sürdürülen faaliyetler arasında, psikososyal destek ekipleri, korunma ve güvenlik hizmetleri, geçim kaynaklarının yeniden kazandırılması amacıyla tarımsal ve ekonomik projeler yer almaktadır. Ayrıca, bölgedeki su temini ve sanitasyon altyapısının güçlendirilmesi için 14 adet su arıtma sistemi ve konteyner kentlere kurulan temizlik ve hijyen noktaları aktif olarak hizmet vermektedir.

Deprem Sonrası Dayanışma ve Gönüllü Çalışmalar

Depremin ilk günlerinden itibaren sahada aktif rol alan Türk Kızılay gönüllüleri, toplumun her kesiminden gelen yardımlarla güç kazanmıştır. Abdülkerim Bozkurt, kendisi de depremzedeyken, Kızılay’ın sosyal medya paylaşımlarında yaptığı açıklamada, “Dünyanın dört bir yanından gelen yardım ve destekler, bizim bu zor zamanları aşmamızda büyük bir moral kaynağı oluyor. Yardımlar, ihtiyaç sahiplerine ulaşırken, biz de depremin stresi ve acısıyla başa çıkıyoruz” sözleriyle dayanışmayı vurgulamıştır.

Engelli bireylerin ve ailelerinin yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan projelerde ise, Alican Yılmaz gibi gönüllüler, kendilerini iyileşme sürecine adayıp, engelsiz yaşam alanlarının inşası ve ihtiyaç sahiplerine ulaşma çalışmalarını sürdürüyorlar. Yılmaz, “Depremin ardından yaşadığımız acı ve zorluklar, bizim bir araya gelerek güçlenmemize vesile oldu. Herkesin yanımızda olduğunu bilmek, en büyük motivasyon kaynağımız” ifadelerini kullanmıştır.

Depremzedelerin Gönüllü Çalışmalara Katılımı

Hatay’daki Toplumsal Hizmet Merkezi’nde koruma uzmanı olarak görev yapan Özge Orbaç, kendisinin de depremzede olduğunu belirterek, “İnsanlara yardım ederken, onların yüzlerindeki tebessüm, benim güç kaynağım oluyor. Bu süreçte yaşadığımız zorluklara rağmen, birlik ve beraberlik duygusu sayesinde ayakta durabiliyoruz” şeklinde duygularını dile getirmiştir.

Yardımlar ve Destekler

Türk Kızılay, afet bölgelerinde ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirdiği çeşitli programlarla, bugüne kadar toplam 548 bin aileye yaklaşık 3.3 milyar lira tutarında nakit yardım sağlamıştır. Ayrıca, bölgedeki tarımsal faaliyetleri ve yerel ekonomiyi canlandırmak amacıyla, 6 bini aşkın çiftçi ve 4 bin 500 esnafa toplamda 500 milyon lira civarında finansal destek sunmuştur.

Temizlik ve hijyen açısından da önemli adımlar atan Kızılay, 9 sabit ve 5 binden fazla ev tipi su arıtma sistemi kurmuş, böylece afetzedelerin güvenli içme suyuna erişimini kolaylaştırmıştır. Ayrıca, eğitim alanında da önemli projelere imza atan Kızılay, 100. Yıl Kütüphaneleri kapsamında 6 ilde toplam 13 kütüphane inşa ederek, tüm yaş gruplarına hizmet vermeye devam etmektedir.

Gelecek Planları ve Yıl Sonu Hedefleri

Türk Kızılay, 2025’e kadar, depremden etkilenen 7 ilde hayata geçireceği 12 yeni projeyle, kırsal kalkınmayı desteklemeyi ve yerel ekonomiyi canlandırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, afet bölgesinde 600 işletmeye toplam 90 milyon liralık hibe desteği sağlayarak, ekonomik istikrarın yeniden kurulmasına katkıda bulunacaktır.

Kurumsal Söz ve Güçlü Vizyon

Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, bölgedeki çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada, “Depremin ilk gününden beri sahadayız ve bölgenin yeniden ayağa kalkması için tüm imkanlarımızla çalışıyoruz. Sözümüz söz, ‘Son depremzede huzur içinde uyuyana kadar burada olacağız’ diyerek, afet sonrası iyileşme sürecine öncülük ediyoruz. Türk Kızılay, afet bölgesinde hizmetlerini kararlılıkla sürdürecektir” ifadelerini kullanmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.