DOLAR 32,5810
EURO 35,0254
ALTIN 2.459,12
BIST 9.799,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Türk-iş, Adalet-meslek ve TİSK’ten normalleşme talepleri

14.05.2020
A+
A-
Türk-iş, Hak-iş ve TİSK'ten normalleşme talepleri Koronavirüs salgınıyla başarılı bir şekilde uğraş eden Türkiye, aşamalı olarak normalleşme aşamasına geçti. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ADALET-İŞ) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), koronavirüs salgını sonrası yeni normalleşme sürecine ilişkin karşılıklı taleplerini açıkladı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Yargı-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgürlük Burak Akkol göre yapılan yazılı iki taraflı açıklamada, salgının birincil gününden itibaren üç konfederasyonun benzer güdüm içerisinde, çalışanlara olumlu yansıyacak taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlara her platformda ilettiği aktarıldı. İstihdamın korunmasının iki taraflı maksat olduğu vurgulanan, bu çerçevede Kısa Çalışma Ödeneği şartlarının kolaylaştırılmasının en önemli talepler içinde yer aldığı belirtilmiş açıklamada, “Gönül Rahatlığıyla gördük ki devletimiz, kısa alıştırma ödeneği ve öteki çoğu düzenlemeyle, çalışanın ve işverenin yanında olduğunu gösterdi, bu baskı zamanlarda nefes almamızı sağladı. Biz de bütün bu incelemeler için teşekkürü bir borç biliyoruz.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, bugüne değin olduğu gibi bundan daha sonra da sosyal taraflar olarak çalışana ve işletmelere karşılıklı üstünlük sağlayan tüm uygulamaların sözcüsü ve sonuna kadar destekçisi olunacağı vurgulandı. Dünya örneklerinde de “yeni normalleşme sürecinin” ek önlem ve düzenlemelerle desteklenmesinin gerektiğinin görüldüğüne muhabere edilen açıklamada, “bu nedenle işçi ve işveren temsilcileri olarak, önümüzdeki dönemde, bizlere can suyu olabilecek bazı düzenlemeleri kamuoyunun dikkatine sunmayı bir borç biliyoruz.” ifadelerine yer verildi. “KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 2020 SONUNA KADAR DEVAM ETMELİ” Üç konfederasyonun müşterek açıklamasında, “yeni normalleşme süreci”ne yönelik talepler şöyle sıralandı: “Açıklanan birincil pakette 3 ay zaman ile uygulanmasına karar verilen Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasına, bazı sektörlerde mağduriyetin olmaması amacıyla salgının olumsuz etkilerinin süreceği öngörülen yeni normalleşmeye geçiş programıyla ahenkli ışık halkası getirilerek 2020 yıl ardına kadar imkan verilmeli.
Kanunda yer alan sigortalılık ve prim ödeme şartı aranmaksızın, sadece alıştırma olgusunun alındığı bir başvuru formu yapılarak bütün çalışanların Kısa Egzersiz Ödeneği’nden faydalanması sağlanmalı. Egzersiz barışı ve sosyal adaletin korunması amacıyla Kısa Egzersiz Ödeneği ile çalışanın ücreti arasındaki farkı ödemeyi üstlenen işverenler için getirilecek özendirme mekanizması ile uygulama özendirilmeli.” İşveren tarafından Kısa Alıştırma Ödeneği zarfında çalışana yapılan ücret farkı ödemelerine gelir vergisi muafiyetinin sağlanması talebi de iletilen açıklamada, “Ayrıca, böyle baskı bir dönemde istihdamını azaltmayıp koruyan ve toplu iş sözleşmesinin olduğu işletmeler, normalleşme sürecinde ek teşviklerle desteklenmeli.” ifadelerine yer verildi. Iki Taraflı açıklamada, şu değerleme yapıldı: “Bugünleri her zaman birlikte ortak akılla aşacağımıza inanıyoruz, üzerimize düşeni de her daim yapmaya hazırız. Tam da bunun için bugün bir aradayız. Çünkü işçi-işveren-millet demeden ortak ve benzeyen güdümlü hareket etmemiz gereken bir süreç içerisindeyiz. Olumlu bakış açımızı sürdürerek, panik olmadan, el ele vererek, birlikte üreterek, bu süreci her zaman birlikte geride bırakacağımıza inancımız tam.”
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.