DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Türk Böbrek Vakfı’ndan Sağlıklı İçecek Yapım Etkinliği

Türk Böbrek Vakfı, sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla düzenlediği içecek yapım etkinliği ile katılımcılara doğal ve besleyici içecek tarifleri sunuyor. Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı için bu etkinliği kaçırmayın!

15.08.2024
A+
A-

Türk Böbrek Vakfı’ndan Sağlıklı İçecek Etkinliği

Türk Böbrek Vakfı, sıcak havaların etkisiyle artan şekerli ve gazlı içecek tüketiminin zararlarına dikkat çekmek amacıyla, evde sağlıklı içecek yapımının uygulamalı olarak anlatıldığı bir mutfak etkinliği düzenledi. Bu etkinlik, vakfın Zeytinburnu’nda gerçekleştirildi ve katılımcılara paketli, şekerli ve gazlı içecekler yerine evde bulunan malzemelerle nasıl sağlıklı soğuk içecekler hazırlayabilecekleri gösterildi.

Programda, katılımcılara limonata, erik ve kayısı kompostosu, reyhan şerbeti, soğuk çay ve şekersiz soğuk kahve gibi içeceklerin nasıl hazırlanacağı uygulamalı olarak anlatıldı. Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk, toplumda ileri safhada obez nüfusun var olduğunu, bu grubun yüzde 60’ının da 18 yaşın altındaki bireylerden oluştuğunu belirtti. Bu durumun sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından gelecekte ciddi sıkıntılara yol açabileceğini vurguladı.

Sağlıklı beslenme alışkanlığının önemine değinen Erk, suyun yerini hiçbir içeceğin tutamayacağını ifade etti. Ancak ayran ve sütün alternatif olarak tüketilebileceğini de sözlerine ekledi. Suyun içerisine tarçın, zencefil veya salatalık eklenerek hafif bir tat verilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Şekerli içeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Erk, “Bir kutu gazlı içeceğin içinde 10 küp şeker, yani 35 gram şeker var. Bunun sonucunu siz düşünün.” diyerek uyarıda bulundu.

Şekersiz diye pazarlanan içeceklerin yanıltıcı olabileceğine dikkat çeken Erk, bu içeceklerde aspartam türevi tatlandırıcıların bulunduğunu ve bunun zamanla obezite ve kansorejen etkilere yol açabileceğini kaydetti. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hümeyra Şahin ise şekerli gıdaların aşırı tüketiminin diş çürükleri, kilo alımı, obezite, karaciğer yağlanması, Tip 2 diyabet ve kalp-damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti. Şahin, şekerin özellikle karın bölgesindeki yağlanmaya neden olarak metabolik sendrom riskini artırdığını, bu durumun inme ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini anlattı.

Hazır meyve suları, hazır limonata ve asitli içeceklerin içerdiği yüksek şeker, katkı maddeleri ve renklendiriciler nedeniyle birçok sağlık sorununa yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Şahin, “Evde yapılmış meyve sularını da sınırlı tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede hem katkı maddelerinden hem de tatlandırıcılardan uzak durabiliriz, hem de şeker oranını kendimiz kontrol edebiliriz.” dedi.

Şahin, yüksek şekerli gıdaların beyindeki dopamin salgısını artırarak geçici bir mutluluk hissi verdiğini ve bu durumun bir çeşit bağımlılık oluşturduğunu da sözlerine ekledi. Diyetisyen Gökçen Efe Aydın ise evde şeker yerine az miktarda bal veya pekmez kullanarak sağlıklı içecekler yapılmasını önerdi.

Bu etkinlik, toplumun sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmesine katkı sağlamayı hedefliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.