DOLAR 32,5330
EURO 34,8194
ALTIN 2.434,89
BIST 9.726,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Turistler 9 ayda 1 milyar dolarlık hediye aldı

03.11.2022
A+
A-

Turistlerin ocak-eylül dönemindeki hediyelik eşya harcamaları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82,4 artışla 1 milyar doları buldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, ocak-eylül döneminde Türkiye’nin turizm geliri yıllık bazda yüzde 67,9 artışla 35 milyar 28 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Geçen yılın üç çeyreğinde yaklaşık 20,9 milyar dolar, tamamında ise 30,2 milyar dolarlık turizm geliri elde edilmişti. Böylelikle 9 ayda geçen yılın turizm gelirleri geride bırakılmış oldu.

Yurt dışında ikamet eden vatandaşlar ile yabancıların üç çeyrekteki, paket tur, yeme-içme, konaklama, spor, eğitim ve kültür, tur hizmetleri ve hediyelik eşya kalemlerindeki harcamaları da geçen yıl genelinde harcanan tutarın üzerinde gerçekleşti.

KONAKLAMA İÇİN 3,7 MİLYAR DOLAR HARCAMA

2021’de turistlerin paket tur harcamalarından Türkiye’ye kalan pay 5,2 milyar dolar olurken bu yılın 9 ayında 8,7 milyar dolar olarak hesaplandı.

Turistlerin yeme içme harcamaları da 2021’de 5,2 milyar dolar, bu yılın ocak-eylül döneminde 5,6 milyar dolar oldu.

Konaklama için turistler geçen yıl toplamında 3 milyar dolar harcarken bu yıl eylül itibarıyla 3,7 milyar dolarlık konaklama harcaması yaptı.

GİYECEK VE AYAKKABI HARCAMALARI GEÇEN YILA YAKLAŞTI

YurT dışında ikamet eden vatandaşlar ile yabancıların Türkiye’deki hediyelik eşya harcamaları ise ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82,4 artışla 1 milyar 22 milyon dolar oldu. Bu kalemdeki harcama tutarı, geçen yıl aynı dönemde 560 milyon dolar, yıl genelinde ise 795 milyon dolar düzeyindeydi.

Böylelikle turistlerin 9 aylık hediyelik eşya harcamaları, geçen yıl yapılan toplam harcamayı geride bırakmış oldu.

Turistler, 9 ayda giyecek ve ayakkabılar için 4 milyar 502 milyon lira harcama yaptı. Geçen yıl genelinde bu kalemde turistlerin harcama tutarı 4 milyar 559 milyon dolar düzeyindeydi.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.