DOLAR 32,4569
EURO 34,6514
ALTIN 2.391,20
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Trump şimdi de Huawei ve ZTE’yi yasakladı!

15.08.2018
A+
A-

Trump’ın son hamlesiyle birlikte resmi yollarla Huawei ve ZTE yasaklandı. Şu an için devlet kurumlarında ya da devlet kurumlarıyla çalışan iştiraklerde Huawei ve ZTE yasağı devreye girmiş durumda.

ABD, Çin ürünlerine yüzde 25 vergi uygulayacak!

ABD, yaklaşık 200 milyar dolar değerindeki Çin menşeli ürünlere uygulanacak gümrük vergisi oranını yüzde 10’dan 25’e yükseltti. Peki bu teknoloji sektörünü nasıl etkileyecek?

ABD, ZTE’ye karşı elinde bir koz bulundursa da Huawei’yi yasaklamanın o kadar da kolay olmayacağının farkında. Ancak bu hamle akıllı telefon liginde zirveye oynamak isteyen Huawei’nin planlarını bozacak gibi görünüyor.

Trump göreve geldiği günden beri Çin ekonomisini ABD’ye bir tehdit olarak görüyor. Ülkenin en değerli markası olan Apple’ın iPhone’u Çin’de üretmesi de başkanın hoşuna gitmeyen detaylardan.

ABD’li firmaları ülkeye çekmekte pek başarılı olamayan Trump, Çinli firmaları ise çoktan kara listeye almış görünüyor.

Kamu kurumlarına ve iştiraklerine satış yapamamak hem ZTE hem de Huawei’yi sarsacaktır. ZTE uygun fiyatlı ve sağlam akıllı telefonlara sahip.

 

Bu da devlet kurumlarının ZTE’yi tercih etmesini sağlıyordu. Şimdi ise bu satışlar yasal olarak engellendi. Tam da ZTE‘nin daha önce uygulanan yasak için ABD hükümetiyle anlaşmaya vardığı dönemde böyle bir yasağın gelmesi manidar.

Huawei ise akıllı telefonun yanında, mobil İnternet altyapısı ve  baz istasyonu gibi alanlarda önemli patentlere ve teknolojilere sahip. Yasakla birlikte Huawei’nin de önemli bir gelir kaybı yaşayacağı ortada.

Huawei yetkilileri ise ABD’nin bu yasak kararını anayasaya ve ticari özgürlüklere aykırı olarak nitelendirdi. Şirketten bu konuda resmi bir açıklama gelmemiş olsa da, bu mesajı Huawei’nin hukuk mücadelesi başlatacağına dair bir işaret olarak görebiliriz.

ABD bir taraftan Çin’e karşı sert önlemler alırken şimdiye kadar Çin’de ABD mallarına koyduğu vergileri artırarak bunlara cevap verdi. Çin devletinin hissedar olduğu bu iki büyük şirketine uygulanan yaptırım karşısında nasıl bir tutum izleyeceği ise merak konusu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.