DOLAR 32,3372
EURO 35,0918
ALTIN 2.308,16
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Trans Ne Demek? Trans Erkek ve Trans Kadın

13.03.2021
A+
A-

Son zamanlarda, sıklıkla çıkan haberler nedeniyle kişiler; Trans ne demek? Trans nedir? Transseksüellik ruhsal sağlık bozukluğu mudur? Trans nasıl olunur? Şeklinde sorular sormaya başladılar.

‘Trans nedir?’ sorusunu hem webte hem televizyonda hem de diğer medya organlarında gördüğümüzde merak ediyoruz. Peki, transseksüel ne anlama geliyor, trans erkek ve trans kadın ne demek?

Kısaca açıklamak gerekirse transseksüel, kişinin kendisini doğum anında ve sonrasında sahip olduğu cinsiyetten, diğer cinsiyete ait hissetmesi ve buna göre hareket etmesini ifade etmektedir. Trans kadın ya da trans erkek kavramı buradan gelmektedir.

TRANS NE DEMEK?

Trans kadın ne demek? şeklindeki sorular son dönemde artış gösterdi. Bunun en büyük nedeni ise kendilerini trans kadın veya trans erkek olarak tanımlayanların haberlerde ve dijital platformlarda sıkça yer alması olarak gösteriliyor. 

Trans kadın, biyolojik olarak erkek olarak doğsa da hissel ve fiziksel olarak kadınsı özelliklere sahip kişilere denmektedir. Yani erkek kimliğinden kadın kimliğine dönen ve hayatını bu şekilde yaşayan kişilere trans kadın denilmektedir. Trans kadınlarla ilgili en çok sorulan sorulardan biri de ‘Trans kadınlar adet olur mu’ şeklindedir. Bu durum tıbbi açıdan mümkün değildir. 

Trans erkek ise kadın kimliği ile doğmuş olan ancak erkek özelliklerine sahip olan ve bu şekilde hayatını devam ettiren kişilere denir. 

TRANS NEDİR?

Trans, doğduğu cinsiyete ait hissetmeyip ameliyat ve hormon tedavisi ile cinsiyetini değiştiren kişilere denmektedir. Gerek ameliyat gerekse de hormon tedavisi bir hayli pahalı sağlık hizmetleridir. 

Transeksüellik travesti demek değildir. Transeksüeller, ameliyat olarak kadın kimliğine geçerler ve devlet bu kişileri tanıyarak uygun kimliği verir. Bu kimliği kullanarak ait olduğu cinsiyetin bütün haklarından yararlanırlar. Travestiler ise cinsellik çağrıştıran bir kavramdır. Bu kişiler özünde kadın ya da erkektir ancak kılık değiştirerek karşı cinsiyette gözükürler. 

TRANSSEKSÜELLİK RUHSAL SAĞLIK BOZUKLUĞU MUDUR?

‘Transseksüellik bir hastalık mıdır?’ sorusu da en sık sorulan sorulardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO),daha önceleri Transeksüelliği ruhsal bir bozukluk olarak tanımlarken yakın zamanda görüş ayrılığına gitmiş ve yeni tanımlar yönünde adımlar atmıştır. 

TRANS KADIN NASIL OLUNUYOR?

Biyolojik olarak erkek cinsiyetinde doğan kişiler uygun psikoterapi, ameliyat ve hormon tedavisi yollarını izleyerek kadın kimliğine geçebiliyor. Bu kapsamda kişilere kadınlık hormonu olan östrojen hormonu tedavisi uygulanıyor. Öte yandan, psikoterapi süreci de bu aşamanın en önemli kısmını oluşturuyor. Kişiler, karşı cinsiyete uyum sağlayabilmek için psikolojik olarak hazırlanıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya üzerinde 25 milyondan fazla trans birey yaşamaktadır. Bu kişiler geçirdiği ameliyatın ardından eski cinsiyetinden tamamen uzaklaşırlar. 

TRANS ERKEK NASIL OLUNUYOR?

Trans erkek olmak isteyen kadın, öncelikli olarak, psikoterapi ile birlikte erkeklik hormonu olarak testosteron tedavisi görür. Kadınlarda bulunan vücut yağları bu hormonla birlikte kasa dönüşür, yüz yapısı sertleşerek erkeksi bir görünüm kazanır, sesi kalınlaşır ve vücutta tüylenme başlar. Trans erkekler genelde göğüs aldırma ameliyatı olur zira penis ameliyatı bir hayli zorlu bir süreçtir. Bu ameliyatta, kişinin kolundan alınan doku parçaları penise dönüştürülür. 

TRANSLAR EVLENEBİLİR Mİ?

Toplum açısından uygun karşılanmasa da ameliyat olup kimlik değiştiren trans bireyler yasaların izniyle evlenebilmektedir. Ancak bu bireylerin çocuk sahibi olması mümkün değildir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.