DOLAR 32,3719
EURO 34,6959
ALTIN 2.391,33
BIST 10.164,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Trakya’da ayçiçeğinde verim ve kalite düştü

15.09.2023
A+
A-

Türkiye’nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya’da, aşırı sıcaklar ve kuraklık ayçiçeğinde verim ve kalitenin düşmesine neden oldu.

‘); }

Kuraklık ve sıcaklar ayçiçeğinde verim ve yağda kayıplara neden oldu.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, kış aylarındaki kuraklığın yaz aylarında devam ettiğini, ayçiçeğinin gelişim döneminde aşırı sıcakların yaşandığını söyledi.

Olumsuz hava koşullarının bu yıl tarımsal üretimi etkilediğini ifade eden Kaya, “En önemli sebep kış kuraklığı. Bu yıl kış mevsiminde son 70 yılın en sıcak ve kurak kışını yaşadık. Toprakta su oranı çok düşük kaldı. Bahar aylarında biraz yağış geldi ama ancak bir can suyu oldu, toprağın derinliklerine su inmedi.” dedi.

Kaya, özellikle ayçiçeğinde verimi etkileyen dönemde beklenen yağışların olmadığını ve sıcaklıkların uzun süreli yaşandığına dikkati çekti.

Ayçiçeğinde hasadın sürdüğünü anımsatan Kaya, verim ve kalitenin geçen yıllara göre ciddi oranda düştüğünü vurguladı.

Trakya'da ayçiçeğinde verim ve kalite düştü - 1

Olumsuz hava koşullarının bu yıl en çok ayçiçeğini etkilediğini anlatan Kaya, şunları kaydetti:

“Bu yıl dönümden 30-40 kilogram verim alınan yerler var. Geçen seneye göre baktığımızda genel olarak yarı yarıya bir düşüş var. Bu anlamda ayçiçeğinde yaşanan yüzde 50’lik düşüş çiftçiyi çok etkiledi. Ayçiçeği bir yağ bitkisi, birim alandan ne kadar çok yağ alınırsa o kadar iyi oluyor.

Ayçiçeğinde ideal yağ oranı yüzde 40-45 arasındadır. Bu yıl o rakamları görmemiz mümkün değil. Süt olum devresinde, ayçiçeğinde danenin iriliğini, verimi belirleyen dönem çok sıcak geçti. Yağ oranlarında bölge ortalaması 38 civarında. Oransal olarak baktığımızda önemli bir düşüş oldu. Bu verimi de etkiliyor, yağsız olunca düşük kiloda kalıyor. Yağ oranlarında yüzde 25’e yakın düşüş söz konusu.”

Prof. Dr. Kaya, gelecek yıllarda iklim şartlarındaki değişikliklerin göz önüne alınarak ekim yapılması ve üreticilere verilen desteklerin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Twitter Facebook
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.