DOLAR 32,1841
EURO 34,9571
ALTIN 2.507,68
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Trablus’a sürpriz tümdengelim

18.06.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Ecem Toplar’ın haberine göre kadar görüşmenin Türkiye ve Libya arasında yeni bir milat olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de önceki akşam gerçekleşen Libya zirvesinin sonuçları Libya’ya taşındı. Beştepe’deki zirveye katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan sürpriz bir Libya ziyareti gerçekleştirdi. Heyet, Libya Milli Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz Mustafa es-Serrac ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün Ankara’da İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio’yu ağırlaması beklenirken bu ziyaretin ertelendiği ortaya çıktı. Di Maio’nun ziyaretinin 19 Haziran’a ertelendiğinin anlaşıldığı saatlerde başkentte Çavuşoğlu başkanlığındaki bir heyetin Libya’ya gittiği konuşulmaya başlandı. Birkaç saat sonradan da Trablus’tan paylaşılan görüntülerle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Define ve Maliye Bakanı Patent Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın beraberlerindeki teknik ekip ile Libya’ya ulaştığı teyit edildi.

Heyetin emniyet gerekçesiyle Trablus Havalimanı’na inişine kadar ziyaretin onaylama edilmediği belirtilirken, Türkiye’nin bütün dünyaya UMH’ye verdiği desteği geniş kat bir heyetle bir defa daha gösterdiğine dikkat çekildi.

Sürpriz çıkarmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığındaki Libya Zirvesi’nin hemencecik ardından, toplantıya katılan isimlerle gerçekleştirilmiş olması da dikkat çekti.

Üsler için ilk adım

Heyet, Birleşmiş Milletler’in yasal kabul ettiği UMH Başbakanı Serrac ve yetkililerle bir araya geldi. Diplomatik kaynaklar, Serrac ile görüşmelerde Libya’da stratejik konumda bulunan Watiya Hava Üssü ile Misrata’daki Deniz Üssü’nün, Türk Ordusu’nun kullanımına açılması için ilk tartışma adımının atıldığını belirtti. Görüşmede ayrıca, Rusya Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı’nın 14 Haziran’da planlanan İstanbul ziyaretinin ertelenmesine sebep olduğu belirtilmiş Sirte anlaşmazlığı ve bu çerçevede Rus heyet ile yapılan müzakereler konusunda bilgi paylaşıldığı kaydedildi.

Arabulucu olmayacak

Üst düzey diplomatik kaynak keza, dünkü görüşmenin Türkiye ve Libya aralarında yeni bir milat olduğunu, bundan daha sonra hiçbir ülkenin arabulucu kabul edilmeyeceğini belirtti. Bundan sonraki aşamada Rusya’nın Hafter ile benzer pozisyonda durmaya devam etmesi halinde, Türkiye’nin bu konuda muhatap kabul etmeyeceği mesajının da UMH iletildiği aktarıldı. Trablus buluşmasında keza Doğu Akdeniz’deki sondaj ve arama faaliyetleri, Libya ile enerjide ve askeri alanlarda işbirliği anlaşmaları değerlendirildi.

‘ZİYARETİN AMACI DESTEĞİMİZİ VURGULAMAK’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Trablus’tan dönüşte ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Libya’ya gittiklerini belirten Çavuşoğlu “Bu ziyaret, Libya’da büyük bir hoşnutluk yarattı. Ziyaretimizin amacı muhakkak. Libya’ya olan desteğimizi bir kere daha güçlü bir şekilde vurgulamak için bu ziyareti gerçekleştirdik” dedi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

‘Son derece bereketli geçti’

“Biliyorsunuz, Libya ile imzaladığımız mutabakat zaptı var, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasıyla ilgili. Enerjiyle ilgili Akdeniz’de yapacağımız meslek birliği ve atacağımız adımlar dahil hepsini konuştuk. Libya’da kalıcı bir mütareke ve siyasi bir çözüm için de manzara alışverişinde bulunduk. Bundan sonradan BM çatısı aşağıda çalışmalarımızı, milletlerarası toplumla birlikte atacağımız adımları değerlendirdik.”

Ziyaretin son derece bereketli geçtiğini söyleyen Çavuşoğlu, Türk heyetinin, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac, Libya Milli Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala ve Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid El-Meşri ile görüştüğünü anlattı. Çavuşoğlu, “Askeri iş birliği mutabakat zaptımız çerçevesinde eğitim ve danışmanlık görevi yapan arkadaşlarımızı da ziyaret ettik. Moralleri uygun ve orada fedakârca tayin yapıyorlar. Oradaki tüm kahramanlarımıza da giderken teşekkür ediyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.