DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Toz Taşınımı ve Zararları

Toz taşınımı, sağlık üzerinde ciddi zararlara neden olabilir. Bu içerikte toz taşınımının etkileri ve alınabilecek önlemler hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

25.04.2024
A+
A-

Toz Taşınımı Nedir?

Toz Taşınımı Nedir?

Toz taşınımı, yalnızca yerden alınan tozun rüzgarın etkisiyle atmosfere taşınması değil, aynı zamanda çöl tozlarının taşıdığı önemli bir ekosistem faktörüdür. Mineral toz partikülleri, özellikle çöllerden kalkanlar, atmosferin üst tabakalarına ulaşırken uzun mesafeler kat edebilirler. Bu toz parçacıklarının bazıları, kaynak alanlarına yakın bölgelerde çökerken, diğerleri binlerce kilometre yol alarak farklı coğrafyalara kadar ulaşabilirler.

Toz Taşınımı Zararları Neler?

Toz Taşınımı Zararları Neler?

Kuzey Afrika‘dan gelen ve geçtiğimiz günlerde Güney Yunanistan’ın üzerindeki gökyüzünün turuncu renk almasına neden olan toz bulutları, şimdi de Türkiye’de etkisini göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün için 44 ile sarı uyarı yaptı. Toz taşınımının neden olduğu zararlar arasında hava kirliliği, solunum yolu rahatsızlıkları ve görüş mesafesinde azalma bulunmaktadır.

Toz Taşınımı Neden Olur?

Partikül maddeler, kaynaklarına göre iki ana gruba ayrılır: doğal ve insan kaynaklı (antropojenik). Deniz spreyleri, çöl tozları ve volkanik patlamalar genellikle doğal kaynaklar olarak kabul edilirken, endüstriyel faaliyetler, evsel yanma, ulaşım, tarım, inşaat ve madencilik gibi insan etkileşimleri antropojenik kaynaklara örnektir.

Çöl Tozlarının Etkileri

Çöl Tozlarının Etkileri

  • Çöl tozlarının atmosfere karışmasıyla oluşan toz bulutları, hava kalitesini olumsuz yönde etkileyerek solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.
  • Toz taşınımı, tarım alanlarını olumsuz etkileyebilir ve bitki örtüsünde zararlara yol açabilir.
  • Kirlilik seviyesini artırarak şehirlerdeki yaşam koşullarını olumsuz etkileyebilir ve ulaşımı zorlaştırabilir.

Hangi İlleri Etkileyecek?

Hangi İlleri Etkileyecek?

İşte Sarı Uyarı Yapılan 44 İl: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Mersin, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Şanlıurfa, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce.

25 Nisan 2024 Perşembe günü kuvvetli rüzgarlar ve toz taşınımı beklendiğinden Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından uyarı yapılmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.