Topkapı Sarayı’nda Silahtar Kıyafetiyle Nöbet Tutma Uygulaması Başladı
Topkapı Sarayı’nda, Silahtar kıyafetiyle gerçekleştirilen nöbet tutma uygulamasıyla tarihi atmosfer yeniden canlanıyor. Ziyaretçileri bekliyor!
Her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Topkapı Sarayı’nda, jandarmalar artık “silahtar” kıyafetleriyle nöbet tutmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Milli Saraylar Başkanlığına bağlı olan Topkapı Sarayı’nın ziyaretçileri, Osmanlı İmparatorluğu’nda Enderun’un en önemli simalarından biri olan silahtarların kıyafetleriyle nöbet tutan jandarmalar ile fotoğraf çektirirken, bu ilginç uygulama büyük bir beğeni topluyor.
İngiltere, İtalya, İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesinde de örneklerine rastlanılan bu uygulama sayesinde ziyaretçiler, ülkelerin askeri teşkilat tarihleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olma fırsatı buluyor. Cumhuriyet’in ilanından sonra Jandarma Genel Komutanlığı’nın korumasına verilen Topkapı Sarayı’ndaki bu yeni uygulama ilgiyle karşılanırken, saray etrafındaki diğer nöbet noktalarındaki görevler ise güncel jandarma asayiş kıyafetiyle sürdürülmektedir.
Osmanlı döneminde Sultan’ın silahları ile silah depolarından sorumlu olan saray görevlileri, yani silahtarların kıyafetlerini giyen jandarmaların nöbet değişimleri ve saray içerisindeki yürüyüşleri ziyaretçiler tarafından dikkatle izleniyor.
Tematik Müze Uygulamaları
Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tematik müzeciliği öne çıkarmaya gayret ettiklerini belirtti. Kocaman, “Dünya müzeciliğinde olduğu gibi, dönemi yansıtan ve anlatan bazı uygulamaları gerçekleştirmek istiyoruz. Bunlardan biri de dönemin kıyafetleriyle buradaki saray görevlilerini saray içerisinde gezdirerek, nöbet tutturarak ziyaretçilerin ilgisini artırmak ve dönemi anlatmak.” dedi.
Sarayın özellikle ikinci ve üçüncü avlularında koruma görevi yapan silahtarları uygulamaya aldıklarını ifade eden Kocaman, “Bu görevliler, saray içerisinde nöbet tutarak ve gezerek dönemi anlatmaya çalışmaktadır. Bu uygulamayı oluştururken özellikle döneme ait eserleri inceledik ve o dönemde silahtarların giydiği kıyafet şekillerini, desenlerini, renklerini, dönemin belgeleriyle tanıtarak uygulamaya aldık. Bu uygulama, dünya müzeciliğinde de sıkça kullanılan bir yöntemdir. Gelen ziyaretçilerimizin ilgisini çekmekte ve o dönemi az da olsa yaşatmaktadır.” şeklinde konuştu.
Gelecek Projeler ve Yeni Mekanlar
Milli Saraylar Başkanlığı olarak 2019’dan bu yana Topkapı Sarayı’nda gerçekleştirdikleri uygulamalarda, ziyaretçi taleplerini ve dünya müzeciliğindeki yeni yöntemleri dikkate aldıklarını vurgulayan Kocaman, “Onları inceledik ve bunların başında tematik uygulama dediğimiz, dönemi andıran bazı uygulamaların öne çıkmasının gerekliliğini gördük.” ifadesini kullandı.
İlhan Kocaman, ilk olarak bu uygulamayı denediklerini ve zamanla benzer uygulamaları hayata geçirmeyi planladıklarını belirterek, “Topkapı Sarayı, 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar payitaht olarak kalmış bir saraydır. Burada olması gerekenleri inceleyip zamanla uygulamalarımızı gerçekleştireceğiz. Bu yıl saraya önemli yeni mekanlar katmayı planlıyoruz. Harem, darphane, birinci avlu ve alt bahçelerdeki yeni müzecilik alanları da bu kapsamda hayata geçirilecek.” dedi.
Son olarak, jandarma birliğinin sarayın dış korumasını sağladığını hatırlatan Kocaman, “Saray içerisinde de atlı birliğimiz var. Yeni uygulamaya aldığımız bu silahtarların nöbet uygulaması, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmekte. Sosyal medyada veya bizzat bize ulaşanlardan aldığımız teşekkürler, bu durumdan memnun kaldığımızı gösteriyor.” diye ekledi.