DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 20°C

TOM HANKS’TEN II. DÜNYA SAVAŞI’NDA GEÇEN DESTANSI BİR ATLANTİK SAVAŞI: GREYHOUND

18.07.2020
A+
A-

ATLANTİK SAVAŞI

50,3 milyon dolar bütçeyle çekilen ‘Greyhound’, İngiliz romancı ‘C.S. Forester‘ın 1955’te yayınlanan ‘The Good Shepherd’ adlı kitabından uyarlandı. Yayın hakları Sony Pictures’tan 70 milyon dolara alınan film, Apple TV+’ta yayına girdi ve girmesiyle platformun bugüne kadar ki en yüksek hafta sonu açılışını yapan ve izlenen yapımı oldu. Senaryosunu, yapımcılığını ve başrolünü tarihte arka arkaya iki defa Oscar Ödülü kazanan isim ‘Tom Hanks’in üstlendiği savaş filminin yönetmen koltuğunda ‘Aaron Schneider’ oturuyor. 2. Dünya Savaşı’nda gerçekleşen gerçek bir olaydan esinlenilen filmin çekimleri, savaşta Amerikanın kullandığı ve günümüzde müze olarak kullanılan ‘USS Kidd’ adlı gemide gerçekleşti. Aksiyonun izleyiciyi soluksuz bıraktığı ‘Greyhound’, savaş ve dram türü severlerin hayranlıkla izleyeceği muazzam bir yapım.

FİLMİN KONUSU

2. Dünya Savaşı’nda, Nazi denizaltıları olan U-Boat’lardan kaçıp Kuzey Atlantik denizini geçmeye çalışan Amerikan donanması müttefiki Büyük Britanya’ya malzeme ve askeri birlik taşımaktadır. Donanmaya öncülük eden Greyhound adlı destroyerin kaptanı Ernest Krause, Atlantik’te hava sahasının dışında savunmasız oldukları Kara Çukur adlı tehlikeli bölgede amansız bir mücadelenin içerisine girer.

Oyuncuları arasında; ‘Tom Hanks’, ‘Elisabeth Shue’, ‘Stephen Graham’, ‘Matt Helm’, ‘Craig Tate’ ve ‘Rob Morgan’ bulunuyor.



KURTARILAN CANLAR

Ernest Krause karakteri filmde Amerikan donanmasına ait bir filoya öncülük eden destroyerin kaptanıdır. Film süresince insanların hayatını kurtarmak için kendisini bu uğurda öylesine adar ve feda eder ki; günlerce yemek yemez, uyumaz ve hatta ayakkabılarının vurmasından dolayı ayakları kan revan içerisinde kalır. Ancak onun tek düşüncesi filoyu sağsalim bir şekilde Büyük Britanya’ya ulaştırmaktır. Amerikalı postyapısalcı filozof ve siyaset felsefecisi olarak tanınan ‘Judith Butler’, ABD güdümlü savaşları ve savaş algısının ne türde bilinçle yönetildiğine odaklanan ‘Savaş Tertipleri’ adlı kitabında; savaş döneminde “Kimlerin hayatı kurtarmaya ve savunmaya değer hayatlar olarak görülür, kimlerin hayatı görülmez?” sorusunu irdeler. Cevap olarak yası tutulabilir ve tutulamaz hayatlar olarak ikiye ayrıldığını aktarır. Butler’ın kitabında belirttiği kurtarılması değer ve yası tutulan hayatlar sınıflandırmalarını filmde, Greyhound (Tazı) adlı destroyerin büyük bir savaşın sonucunda kayıplar vermesinde ve ayrıca Ernest Krause karakterinin her bir askerin hayatını kurtarmak için kendisini adeta öldüresiye mücadele edişinde görüyoruz.

‘Greyhound’ adlı savaş filmi aksiyon ve mücadelenin bir saniye olsun durmadığı ve yavaşlamadığı bir yapım. Sizi her saniyesinde soluksuz bırakacak türde bir film olan ‘Greyhound’ kesinlikle mükemmel bir 2. Dünya Savaşı filmi.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.