DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Tıbbi Amaçlı Etil Alkol Kullanımında Yeni Sınırlamalar

Tıbbi amaçlı etil alkol kullanımında getirilen yeni sınırlamalarla ilgili detaylı bilgi edinin. Bu değişikliklerin sağlık üzerindeki etkilerini ve uygulama süreçlerini keşfedin.

24.12.2024
A+
A-

Tıbbi Amaçlı Etil Alkol Kullanımında Yeni Düzenlemeler

(ANKARA) – Tıbbi amaçlı etil alkolün kullanımına yönelik yeni sınırlamalar getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, tıbbi kullanım için etil alkol talep eden kullanıcılar arasında kamu kurum ve kuruluşları hariç tutulmuştur. Belirlenen kurallara göre, eczaneler aylık 5 litre, birinci basamak sağlık hizmet sunucuları aylık 10 litre, ikinci basamak sağlık hizmet sunucuları yıllık 1.000 litre, üçüncü basamak sağlık hizmet sunucuları ise yıllık 2.000 litre etil alkol alabilecekler. Ayrıca, veteriner hekim muayenehaneleri ile poliklinikler aylık 5 litre, hayvan hastaneleri ise aylık 40 litre tıbbi amaçlı etil alkol temin edebilecekler.

Tıbbi amaçlı etil alkole yönelik sınırlamalar, “Tıbbi Kullanım Amaçlı Etil Alkolün Piyasaya Arzının, Kullanım Amacının ve Miktarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile belirlenmiştir. Bu tebliğ ile birlikte, tıbbi kullanım amaçlı etil alkol kullanıcıları için belirlenen alım miktarları şu şekilde düzenlenmiştir:

  • Eczaneler: Aylık 5 litre
  • Birinci Basamak Sağlık Hizmet Sunucuları: Aylık 10 litre
  • İkinci Basamak Sağlık Hizmet Sunucuları: Yıllık 1.000 litre
  • Üçüncü Basamak Sağlık Hizmet Sunucuları: Yıllık 2.000 litre
  • Veteriner Hekim Muayenehaneleri ve Poliklinikleri: Aylık 5 litre
  • Hayvan Hastaneleri: Aylık 40 litre

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait hayvan barınakları, bakım, rehabilitasyon ve tedavi merkezleri de bu düzenleme kapsamında aylık 40 litre etil alkol alabilecekler. Ayrıca, kamu kuruluşlarına ait sağlık hizmet sunucuları, faaliyetleriyle uyumlu olacak şekilde tıbbi kullanım amaçlı etil alkol alabilecekler.

Tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün toptan satışı yapan firmalar, belirlenen miktarların üzerinde satış yapmakla yükümlü değildir. Toptan satıcılar, stoklarında hiçbir koşulda 50.000 litreden fazla etil alkol bulunduramayacaklardır. Etil alkol kullanımının zorunlu olduğu diğer sağlık kuruluşları için yapılacak başvurular, Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TADAB) tarafından değerlendirilecek ve uygun bulunanların kullanım miktarları TADAB tarafından belirlenecektir.

İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucuları, belirlenen miktardan daha fazla etil alkol talep ettiklerinde, Sağlık Bakanlığı’ndan alacakları uygunluk yazısını TADAB’a sunmak zorundadır. Bu başvuru, TADAB tarafından otuz gün içerisinde değerlendirilecektir.

Tebliğ, tıbbi kullanım amaçlı etil alkol alan sağlık hizmet sunucuları, hayvan sağlığı kuruluşları ve kamu kurumlarına ait hayvan barınakları için kullanım miktarları ve alanları konusunda kayıt tutma zorunluluğu getirmiştir. Belirtilen sınırlamalara uymayanlar hakkında, 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ve 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’nun ilgili maddelerinde belirtilen idari yaptırımlar uygulanacaktır.

Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren stoklarında 50.000 litreden fazla tıbbi kullanım amaçlı etil alkol bulunduran toptan satıcılar, mevcut stok miktarları 50.000 litrenin altına düşmediği sürece yeni ürün alımı yapamayacaklardır.

Kaynak: ANKA / Güncel Politika Sağlık Güncel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.