DOLAR 32,2615
EURO 34,7877
ALTIN 2.436,92
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Telefonların pil kapasitesini artıracak yeni yöntem!

23.09.2019
A+
A-

Elektronik cihazların daha sofistike olmaya devam etmesinden korkuyorsanız, ancak akıllı telefonunuzun bataryası hala tam bir gün dayanamayacak gibi görünüyorsa, Purdue Üniversitesi‘nden yeni bir araştırma içinizi biraz da olsa rahatlatabilir. Purdue Üniversitesi’ndeki kimyagerler, daha uzun süre dayanan ve daha hızlı şarj edilebilen lityum-iyon pillerin tasarımı için yeni bir yöntem geliştirdi.

Bir pilin tuttuğu şarj miktarı, depolayabileceği lityum iyonlarının sayısına bağlıdır. Grafit aslında oldukça az lityum iyonu bir arada tutabilse de diğer materyaller pratik olarak kullanılamayacak kadar ağır olduğu için piller için grafit kullanılır. Araştırmacılar daha verimli bir batarya yapmak için “nanochain” adı verilen net bir yapı oluşturmak adına antimon denilen bir unsur kullandı.

Grafit elektrotlarla karşılaştırıldığında, nanochain elektrotlarının iki katı lityum iyon kapasitesine sahipti. Bu etki uzun vadede devam etti. Çalışmanın yazarlarından biri ve Purdue Üniversitesi’nde kimya mühendisliği profesörü olan Vilas Pol “Döngü 1’den döngü 100’e kadar hiçbir genişleme söz konusu değil. Bu yüzden döngü 102’nin de aynı olmayacağını düşünmek için hiçbir nedenimiz yok” dedi.

Geçmişte batarya kapasitesini arttırmak için benzer malzemeler kullanıldı ancak bu malzemeler üç kata kadar genişleyebildiklerinden tehlikeli olabilecekleri düşünüldü. Pol, “Akıllı telefonunuzdaki pillerde bu tür bir genişleme kabul edilemez ve cihazlarınızda patlamalara sebep olabilir.” diyerek ekledi.

Malzemenin genleşmesine izin vermek için, bilim insanları bir indirgeme maddesi ve bir çekirdekleştirici madde içeren kimyasal bileşikler uyguladılar. Bunlar nanochain içinde gözenekler oluşturdu ve genleşmeye yer açan elektrotların bozulmasını sağladı. Bir sonraki adım, araştırmacıların tasarımı bir telefon bataryası boyutuna küçültmesi olacak. Bu araştırmalar ne zaman cihazlarımıza entegre edilebilir hale gelecek henüz bilmesek de gelecek için umut vaat ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.