DOLAR 32,5192
EURO 34,9079
ALTIN 2.423,37
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Teknoloji çağını değiştiren adam: Steven Paul Jobs

09.06.2020
A+
A-

Üniversite zamanlarında bile yaşıtlarından çok bambaşka olan Jobs, okulu yok lakin okulda öğretilenlerin kendisine uygun olmadığını, bunun yerine bir şeyler üretmesi gerektiğini keşfedip okulu bıraktı.

Jobs, mühendislikle ilgilenmesine rağmen, gençlik tutkuları değişiyordu. Reed Koleji’nden ayrıldıktan sonradan, 1974 yılında Atari Corporation’da video oyunu tasarımı yerine getirmek üzere işe alındı. O zamanki Atari CEO’su Jobs için; “Steve bir süredir toplantılarımıza dışarıdan katılıyordu. Eğleniyor gibiydi. Takriben 6 ay toplantılara katıldıktan sonradan bir gün odama geldi ve “Beni işe elde etmek zorundasınız, çünkü Atari bensiz bir hiç. İşe alınmadan buradan gitmeyeceğim” dedi. Epeyce kararlı ve ikna edici gözüküyordu. Sonunda amacına ulaştı ve onu işe aldık.” açıklamasında bulunmuştu.

Steve Jobs, Atari macerası esnasında Hindistan’a gidip Budizm’i keşfetmek için tatmin edici birikimi yapmıştı. Hindistan macerasından sonradan her tarafta Silikon Vadisi‘ne döndü. Dönüşüyle beraber okuldan arkadaşı ve o sıralarda Hewlett-Packard’da çalışan Steve Wozniak “Woz” ile yeniden iletişime geçti. İkili, ABD’de satılan Cap’n Crunch’ların içinden meydana çıkan düdüklerin üzerlerinde ufak şansın dönmesi yaparak, AT&T göre uzun mesafeli aramaların yoklama frekansı olan 2600 Hz frekans sesini vermeyi başardı. Kısa bir vakit kapsamında Jobs ve Wozniak 1974 yılında meslek hayatına atılarak fiyatı yüksek uzun uzaklık görüşmelerini ücretsiz olabilmek için “blue box” üretmeye başladılar. İkili bu sayede adlarını öncelikle duyurmuş oldu.

Woz, Steve’e kendi geliştirdiği mantık kartını tasarlama konusunda geldiği ilerlemeyi anlattı. Bu tasarımın HP göre reddedildiğini öğrenen Jobs, okul arkadaşı ile meslek yapmayı önerdi.

Steve Jobs’un etkileme yöntemi olarak aşina “gerçekliği çarpıtma sahası” Steve Wozniak üzerinde işe yaradı ve ikili şirket ayarlamak için ilk adımı attı. Şirket için bir anapara gerekliydi ve Steve kendisinin tek mal varlığı olan Volkswagen minibüsünü ve Woz’un programlanabilir hesap makinesini satarak elde ettiği parayla ailesinin garajında çalışmalara başladı.

Nihayetinde Apple, 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne kadar Apple I bireysel bilgisayar kitini satmak amacıyla kuruldu. Woz, kitleri kendisi üretti ve Apple I öncelikle Homebrew Computer Club’da görücüye çıktı.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.