DOLAR 33,8851
EURO 37,5730
ALTIN 2.786,39
BIST 9.521,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Az Bulutlu
İstanbul
30°C
Az Bulutlu
Cum 29°C
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 25°C

Teknoloji Bağımlılığı ve Anne İletişiminin Önemi

Teknoloji bağımlılığı, çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu içerikte, anne iletişiminin önemi ve sağlıklı iletişim yollarıyla teknoloji bağımlılığına karşı nasıl önlem alabileceğinizi keşfedin.

07.08.2024
A+
A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yaşar Barut, çocukların anne ile sağlıklı bir iletişim kuramamasının, onların teknolojik araçlara bağımlı hale gelmesine neden olduğunu vurguladı. Barut, bu konudaki görüşlerini AA muhabirine aktardı.

Anne ile sağlıklı bir iletişim içinde büyüyen çocukların, her açıdan daha avantajlı olduğunu belirten Barut, günümüzde teknoloji bağımlılığının giderek daha erken yaşlarda başladığını ifade etti. Çocukların doğar doğmaz teknolojik araçlarla tanışmasının, bu bağımlılığın artmasına zemin hazırladığını söyledi. Barut, “Bu teknolojik araçlar bazı durumlarda iletişimde faydalı olabilir; ancak anne ile kurulan iletişim eksikliği, çocukların bu araçlara bağımlı hale gelmesine sebep olabiliyor. Bu durum, çocukların gerçek yaşam ile sanal yaşam arasında denge kurmalarını zorlaştırıyor.” diye konuştu.

Uzun Süreli Teknoloji Kullanımının Etkileri

Barut, çocukların doğumdan 5 yaşına kadar teknolojik araçlardan mümkün olduğunca uzak tutulmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. “Çocuklarımızı bu cihazlardan uzak tutmak genellikle zorlu bir süreç olabiliyor. Bunun yanı sıra, çocukların hareket kısıtlılığı da günümüzde önemli bir sorun haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

Çocukların fiziksel gelişimini desteklemek için bebek yogası ve bebek sporları gibi etkinliklerin oldukça faydalı olduğunu belirten Barut, çocukların dar alanlarda ve teknolojik cihazlarla sınırlı bir yaşam sürmelerinin, fiziksel ve zihinsel gelişimlerini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Barut, sözlerine şöyle devam etti:

  • “Eskiden çocuklar doğayla iç içe yaşarken, günümüz çocukları bu doğal ortamdan mahrum kalıyor.”
  • “Çocukların kendilerini tanımaları, doğayı keşfetmeleri ve sınırlarını öğrenmeleri oldukça önemlidir.”
  • “Ancak aileler, bazen çocuklarına aşırı koruyucu bir yaklaşım sergiliyor ve bu da çocukların kendilerini denemelerine, düşmelerine ve öğrenmelerine engel olabiliyor.”

Doç. Dr. Barut, bu aşırı koruyucu tutumun, çocukların hayatlarında sorun çözme becerilerini geliştirmelerini de engellediğini belirtti. Uzun süre teknolojik araçlarla vakit geçirmenin ve hareket etmemenin, çocukların bedensel ve gelişimsel sorunlar yaşamasına yol açtığını ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.