DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

TEİS Genel Başkanı: Eşdeğer İlaç Kavramına Zarar Veren Bir Uygulama

TEİS Genel Başkanı’nın açıklamalarıyla, eşdeğer ilaç kavramına zarar veren bir uygulama hakkında detaylı bilgi alın. Sağlık sektöründeki gelişmeleri yakından takip edin.

29.03.2024
A+
A-

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun mide ilaçlarına ilişkin aldığı kararı eleştirdi. Saydan, “Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar, eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır” dedi.

SGK’nın Yeni Uygulaması ve TEİS’in Tepkisi

Sosyal Güvenlik Kurumu, etken maddeleri farklı ve birbiriyle eşdeğer olmayan 6 grup mide ilacından birinin olması durumunda muadilinin bedelinin kurum tarafından ödenmeyeceği bir uygulama başlattı. TEİS Genel Başkanı Nurten Sayar, yeni düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Etken maddesi omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, deksrabeprazol, rabeprazol ve pantoprozol olan ilaçlar aynı reçetede yazılamayacak, yazılsa bile ödenmeyecek. Bu durum, hastaların yaşadığı sıkıntıları artıracaktır” şeklinde konuştu.

Saydan, “Mide ilaçları hepimizin günlük yaşamında önemli bir yere sahiptir. Eczanelere gelen vatandaşlarımıza ‘ilacınızı ödemiyoruz, çünkü farklı bir etken madde içeren ilaç elinizde mevcut’ diyebilmemiz son derece üzücüdür. Bu uygulama eşdeğer ilaç kavramına zarar vermektedir ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak niteliktedir. Vatandaşlarımızın ve kamuoyunun bu durumu eczacılarla ilişkilendirmemesi, uygulamanın SGK tarafından alındığını bilmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.