DOLAR 35,8440
EURO 37,2194
ALTIN 3.225,97
BIST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Pts 7°C
Sal 5°C
Çar 5°C
Per 7°C

Akalazya Hastalığı ile 10 Yıl Süren Mücadele: Hüseyin Orhan’ın Başarı Hikayesi

Hüseyin Orhan’ın akalazya hastalığı ile 10 yıl süren mücadelesini keşfedin. Bu ilham verici başarı hikayesi, zorluklarla başa çıkma ve azimle hastalığı yenme yolculuğunu gözler önüne seriyor.

23.08.2024
A+
A-

Akalazya Hastalığı ile 10 Yıl Süren Mücadele: Eskişehir’de Başarıyla Tedavi Edildi

16 yaşındaki Hüseyin Orhan, nadir görülen ve yutma güçlüğü ile kendini gösteren “akalazya” hastalığı nedeniyle son 10 yıldır yeme ve içme sorunları yaşadı. 2014 yılından itibaren yutma zorluğu çekmeye başlayan Orhan, çeşitli tedavi yöntemlerine başvurmasına rağmen istenen sonuçları elde edemedi. Ailesi, son 2-3 aydır içtiği suyu bile yutmakta güçlük çeken oğullarını, Eskişehir Şehir Hastanesi’ne götürmeye karar verdi.

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Duygu İskender Mazman tarafından muayene edilen Hüseyin Orhan’a, “akalazya” tanısı konuldu. Dr. Mazman, 2 gün önce gerçekleştirdiği 45 dakikalık operasyonla Orhan’a, yemek borusunun balonla genişletilmesi (balon dilatasyonu) tedavisini uyguladı. Bu operasyonun ardından Orhan, gıda alımında normal bir düzeye dönerek kısa sürede sağlığına kavuştu.

Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Sungur ve Dr. Mazman, tedavi sürecinin ardından genci ziyaret etti. Hüseyin Orhan, Dr. Mazman’a teşekkür ederek ona çiçek takdim etti. Rahatsızlığı nedeniyle zor günler geçirdiğini ifade eden Orhan, operasyon sonrasında rahatlıkla beslenmeye başladığını belirtti.

Orhan, “Bir ara hiç yutamıyordum. O kadar zorlanıyordum ki sular burnumdan çıkıyordu ve hiç yutamıyordum. Yemeği suyla yediğimde bile olmuyordu. Şu anda en çok yemek istediğim şey dürüm. Dürüm hiç yiyemiyordum ama artık yiyebileceğim. Çok mutluyum.” dedi.

Akalazya Hastalığının Tanımı ve Tedavi Yöntemleri

Dr. Mazman, “akalazya” hastalığını, “yemek borusunun mideye yakın tarafındaki kasların gevşeyememesi nedeniyle gıdaların mideye geçememesi” şeklinde tanımladı. Bu durum yemek borusunun mideye çıkışında darlığa yol açarak, gıdaların geçişini engelliyor. Dr. Mazman, “Buradaki kasların normalde ahenkli bir şekilde çalışması gerekiyor, ancak bu sistem bozuluyor. Bu nedenle yiyecekler ve içecekler yemek borusunda birikiyor. Çocuk hastalarda bu durum, büyüme ve gelişme geriliğine de yol açabiliyor.” diye ekledi.

Akalazya tedavisinde, gevşeyemeyen kasın kesilmesi gibi cerrahi yöntemler mevcutken, Dr. Mazman, özellikle çocuklar için endoskopik yöntemle balon dilatasyonunun etkili bir seçenek olduğunu belirtti. Hüseyin Orhan’a bu işlem uygulandığını ve işlemin başarılı bir şekilde sonuçlandığını ifade eden Mazman, “İlk defa dünden bugüne sağlıklı bireyler gibi beslenmeye başladı. Onun böyle iyi olması bizi de çok mutlu etti.” dedi.

Hüseyin Orhan’ın babası Mehmet Orhan da, oğlunun içtiği suyu bile yutamadığını ve sık sık midesinde ekşime ve ağrı şikayetleri yaşadığını aktardı. Yakınmalarının son 3 ayda ciddi şekilde arttığını vurgulayan Orhan, “Evde uzun süre yattı. En sonunda Duygu Hanım’a geldik. Allah razı olsun, teşhisini yaptı ve oğlumuz iyi oldu. Allah’a şükürler olsun.” şeklinde konuştu. Oğlu Hüseyin’in evde yemek yerken oturduğu yerden ayağa kalkıp lokmaların boğazından geçmesi için gezindiğini, bu durumun kendilerini üzdüğünü belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.