DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C

TBMM, Yeni Yasama Yılına Hazır: Meclis’in 23 Yıllık Elektronik Altyapısı Yenilendi

30.09.2021
A+
A-

27. Dönem 5. Yasama Yılı’ndan önce tadilata giren TBMM Genel Kurul Salonu’ndaki çalışmaların sonuna gelindiği duyuruldu. 17 Temmuz’da faaliyete ara veren Meclis, planda herhangi bir aksama olmaması durumunda 1 Ekim Cuma günü itibariyle tekrar kaldığı yerden çalışmalara başlayacak.

Yeni dönemden önceyse 1998 yılından günümüze kadar hizmet veren TBMM Genel Kurulu elektronik oylama ve yoklama sistemi, hizmet süresini doldurması ve artık ihtiyaçları karşılamaması gerekçesiyle tamamen yenilendi. Yenilenme kapsamında TBMM’nin bütün elektronik altyapısı değiştirilerek son teknolojiye uygun hale getirildi. Uygulamaya girecek olan Meclis’in yeni sisteminin altyapısı için Genel Kurul zeminine elektronik aksam döşendi. 

Her şey son teknolojiye uygun hale getirildi:

TBMM Genel Kurul Salonu

Yeni sistemde; milletvekillerinin sisteme uygun bir şekilde parmak izlerinin alınması gerekiyor. Parmak izlerinin alınması için, iktidar ve muhalefet kulislerinde COVID-19 salgını kuralları çerçevesinde stantlar kuruldu. Buna ek olarak milletvekili sıralarına bilgisayar ve şarj bağlantı üniteleri yerleştirildi. 

23 yıl sonra yenilenen sistemin ardından, en başta Meclis gündemi olmakla birlikte kağıt olarak dağıtılan her şey, artık elektronik olarak milletvekili sıralarında bulunan dijital ekranlarda yer alacak. 

Meclis, HD yayın yapacak:

TBMM Genel Kurul Salonu

Meclis’teki bütün çalışmaları halka ileten TBMM TV de, yeni yasama yılında baştan sonra yenilenen teknik altyapısıyla hizmet verecek. Genel Kurul kameralarından reji ve stüdyosuna kadar tadilattan geçen TBMM TV; yeni dönem Meclis çalışmalarını izleyenlere HD bir şekilde yayın yapacak. 

Meclis Başkanlık Divanı‘nın iki tarafına da, görüşmelerin canlı olarak iletileceği iki adet led ekran yerleştirildi. Konuşmacının adı, soyadı ve seçildiği il bu ekranlardan takip edilebilecek. 

Ses sistemi de tepeden tırnağa yenilenen Meclis’te, Gelen Kurul Salonu’nun basın locasının altında bulunan bölüme, teknik uzmanların olacağı bir kontrol odası yapıldı. Yapılan bir diğer yenilik ise, Meclis bölgesine giren araçların kontrolünü sağlamak amacıyla girişlere plaka tanıma sistemi yerleştirilmesi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.