DOLAR 32,2674
EURO 34,7963
ALTIN 2.393,48
BIST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Tatil siz ‘bitti’ demeden bitmez! Kıştan önce son çıkış: Sarı yaz

09.09.2018
A+
A-

ŞİMDİ TAM ZAMANI

Sarı yaz eylül ortasında başlar, ekim sonuna kadar devam eder. Gündüzleri hâlâ şortla ve tişörtle gezebilirsiniz. Deniz tam anlamıyla çarşaf gibidir. Akşamları bunaltıcı sıcaklar olmadığından rahatça uyursunuz. Tatilcilerin hemen hepsi şehre döndüğünden tüm sahiller size kalır. Daha ne olsun?

Bu aralar Ege öyle güzel ki…
Saffet Emre Tonguç / Hürriyet Seyahat yazarı

Herkes tatilini temmuz ve ağustos gibi sıcakların en dayanılmaz olduğu zamana sıkıştırır. Oysa Ege’ye en çok yakışan mevsimdir sarı yaz. Deniz sakindir ama hâlâ sıcaktır, güneş yormaz ve akşamları hafif bir serinlik rahatça uyumanızı sağlar. Büyük şehirliler ise ‘sarı yaz’da sahillerden el etek çekerler.
Keyifli bir yolculuk yapıp Ege ve Akdeniz’in tadını çıkarabilirsiniz.

Ömre ömür katan manzara
Ayvalık’a gitmeden önce yapılması gereken bir ritüel vardır. Şeytan Sofrası’na gidilir. Aslında bir lav birikintisi olan tepeden ömre ömür katan manzara kucaklanır. Sonra ister Ayvalık için de ister Cunda Adası’nda sahile gidebilirsiniz. Ege’nin her iki yakası için dostluğa ve sevgiye kalkar kadehler. Konaklama için Ayvalık’a yakın Teomida Hotel ve Cunda’daki Fora Otel ve Mola Cunda tercih edilebilir.

Tatil siz bitti demeden bitmez Kıştan önce son çıkış: Sarı yaz

Bir başka Bodrum

class=’cf’>

Etrafınıza bakın! Ağaçlarda sararan yaprakların sayısı artık daha belirgin. Yeşil hâkimiyetini yavaş yavaş yitiriyor. Üzülmeyin… Bizi yazın kavuruculuğundan uzak, ısısı az, ışığı bol ve daha renkli günler bekliyor doğada. Dağlarda yürümenin, fotoğraf peşinde koşmanın, antik kentlerde dolaşmanın ve birçok canlının yer değiştirme telaşına tanık olmanın en güzel zamanlarındayız. Çocukluk hayallerimizden bulutların üzerine çıkmaya ya da rengârenk denizde yol almaya ne dersiniz mesela? Yürüyerek üstelik.

Tatil siz bitti demeden bitmez Kıştan önce son çıkış: Sarı yaz

Bulut denizine tepeden bakın

Yağışların en az olduğu eylülde yolunuzu Doğu Karadeniz’e düşürün. Fırtına Vadisi’nden yaylalara doğru yol aldıkça adım adım önce bulutlara yaklaşacak, sonra da üstüne çıkarak bulut denizine yukarıdan bakacaksınız. Kim bilir belki konuk olduğunuz bir evde açık pencereden içeriye bulut da girer.

Hasankeyf’le vedalaşın

Yaşadığımız coğrafyayı daha iyi tanımak, insanını daha iyi anlamak mı istiyorsunuz? Hasankeyf’e gidin. Vedalaşmaya… Yazının bulunduğu, tarımın ilk kez yapıldığı, ilk yerleşim yerlerinin kurulduğu Dicle Vadisi’nde bugünümüzde damla damla emeği olan Dicle Nehri’ni ölmeden son kez görün. Hasankeyf’in ‘Yüzüklerin Efendisi’ görüntülerini andıran vadilerinde yürüyün, binlerce yıl insanlığa ev sahipliği yapmış mağaraları gezin, 20 uygarlığın izleri arasında dolaşın.

Doğanın dönüşümünü seyre dalın

 Ekim ayında yollara düşecekseniz yolunuzu Küre Dağları’na düşürün. Önünüzde göz alabildiğine uzanan ormanın sarıdan kahverengiye, yeşilden turuncuya değişen renklerini seyre dalın.

Yürüyüşün tam zamanı

Yürüyün. Mesela Likya Yolu’nda antik kentlere uğrayarak ve Akdeniz’in en güzel koylarında yüzerek, kıyılarını seyre dalarak… Ya da Aydın Çine’den başlayıp Muğla’daki tüm yarımadaları içine alan Karya Yolu’na girin. Bu yollarda dilerseniz mola verip uçun, kanoya binin, ormanda çadır kurup geceleri yıldızları seyre dalın.

Fırat’la Halfeti’de tanışın

Dicle’ye uğrayıp onun aşkı Fırat’ı ziyaret etmeden olur mu? Fırat’la Halfeti’de tanışın. Sizi sularının üzerinde tarih gezisine çıkarsın.

İnsanlık tarihine uzanın

Şanlıurfa’ya kadar gitmişken Göbeklitepe’ye uğrayıp insanlık tarihimize bakmayı, Harran düzlüğünde dolaşmayı ihmal etmeyin.

 

 

 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.