DOLAR 32,2663
EURO 34,7871
ALTIN 2.412,96
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Pandemi döneminde kuaföre gitmeden saç işlemlerimizi nasıl yaparız?

10.12.2020
A+
A-

Duygu Bay – PembeNar Özel

Kimsenin beklemediği, tahmin edemediği, ne olacağı hakkında en ufak fikrinin olmadığı ve küçük çaplı değil tüm dünyayı etkisi altına alan bu KOVİD-19 sürecinde hayatımızda bir çok şey belki de bir daha eskisi gibi olmayacak şekilde değişti. Hijyen anlayışımızdan özel eşya algımıza kadar pek çok değişirken kişisel bakım ve saç bakımımıza dair bir çok şeyle yüzleşmek zorunda kaldık. Eskiden bunlar için salonlar ve güzellik merkezleri varken birdenbire kendi kuaförümüz ve güzellik uzmanımız olduk. Pandemi süreci, kısıtlamalar ve bununla gelen endişeler devam ederken Saç Stilisti Erdinç Çelik ile saç bakım tüyolarını konuştuk.

Öncelikle Erdinç Çelik kimdir?

— Hikayesinde saç olan her performansın bir parçası, aktörü, sanatçısıyım.

Yani kuaför değil misiniz?

— Şöyle ki, 33 yıldır saç ile alakalı, saçın içinde olduğu tüm branşlarda yer aldım ve alıyorum. Bu kimi zaman bir sinema filminde, kimi zaman bir salonda kimi zaman bir peruk atölyesinde bazen de akademi eğitiminde, tiyatroda, defilede, reklam filminde kamera arkasında.

Pandemi sürecinde kadınlar ve saçları desek?

—Biraz karışık ama olumlu derim. Öncelikle pandemi gizli yeteneklerimizi ortaya çıkardı. Yani bir anda tüm kadınlar ve hatta erkekler de yüzleşti bu durumla. Gelinen noktaya iyi tarafından bakacak olursak çok da sevdik aslında.

Neler değişti mesela? Kadınlar rutin saç bakımlarını yapabildi mi, 20 günde bir yapılan dip boyaları ne oldu?

—Bir taraftan pandemi ile yüzleşti kadınlar, diğer taraftan kuaför salonlarından aldıkları servislerin evde çözümlerini aradılar. Dip boyası renklerini çözmeye çalıştılar, kuaförlerinden destek aldılar ya da sıkılıp kendi doğal renklerine boyadılar. Yani esasında evlerinde yapabilecekleri işlemleri denediler, uğraştılar…

 Bir kadın, kuaföründe yaptırdığı işlemleri evinde yapabilir mi?

—Aslında bir kısmını yapabilir. Teknik destek alarak tabii. Şöyle ki küçük bir uğraşla şekillendirme, yıkadıktan sonra özenli bir kurutma yaparak doğal hacimlendirme, birkaç deneme ile şık bir topuzu gayet güzel yapabilir. Normal hayatta günlük koşturmacamız içerisinde birçok işleme vakit bulamazken pandemi sürecinde fazlasıyla zamanı oldu kadınların ve saçlarıyla uğraşmaya başladı. Bunun için sosyal medya fazlasıyla örneklerle dolu. Kadınlar profesyonel bir tıraş makinesi ile eşlerinin saçlarını gayet güzel kesti. Biraz cesaretle yapamayacaklarını düşündükleri birçok işlemi yaptılar aslında.

Bu ve benzeri işlemlerin hepsinde zaman çok önemli faktör dünya para verip alınmış bir saç bakım maskesinin tam anlamıyla işlevini yerine getirmesi için biraz sistemli kullanım ve zamana ihtiyaç var. Örnek vermek gerekirse; önce saç yıkanacak ve hafif kurulanacak sonrasında güzelce taranacak. Ardından tutamlar halinde ürün sürülmesi gereken bölgelere (ki genelde hepsine saç kremi muamelesi yaparız) eşit bir şekilde sürülecek ve sonrasında sıcak havlu ile sarılıp ürünün saça iyice nüfuz etmesi sağlanacak gibi gibi… Yani işin özü salonlarda profesyonel bir giriş gelişme sonuç içeren işlemler için evimizde de zaman ve emek harcamak gerekecek. İşte pandemi sürecini de tam da bu amaçla fırsata çevirebiliriz.

Pandemi döneminde kuaföre gitmeden saç işlemlerimizi nasıl yaparız

Neler yapılabilir evde?

—Uzun ve katlı saçların kırıkları alınabilir. Hafif geçiş boyaları yapılabilir, dip boyaları yapılabilir, canlılığını kaybetmiş bir balyaj için cila yapılabilir, bir tıraş makinesi varsa kısa erkek saçları kesilebilir… Yani aslında biraz teknik malzeme ve kuaförünüzden alacağınız küçük tüyolarla birçok işlem yaklaşık sonuçla yapılabilir. Düşünsenize eşler karşılıklı saçlarını yapabiliyor durumda olunca ayrı bir mutluluk çıkıyor ortaya.

Bir örnek vereyim; pandemi döneminde Boston’daki arkadaşımın saçlarını kendisine online olarak kestirdim. Önce ihtiyacı olacak ürünü aldırdım, ardından parça parça tarif ederek saçlarını kestirdim. Ertesi gün ablasının saçlarını kesmiş, müthiş olmuş. Hiç aklına gelmemiş birisi kısa bir çalışmayla hem el yatkınlığını görüyor hem ihtiyacını gideriyor. Bence müthiş!

Kuaför salonları hijyen öneminin en üst noktası sayılabileceği noktalardan. Bundan sonraki süreçte neler bekliyor kuaför-müşteri ilişkisini?

—Bundan sonra sadece kuaförler değil, temasın olduğu her alan insanlar için çok önemli. Kuaförler içinde farklı disiplinler gelişecek elbette. Kişisel ürünler, tek kullanımlık ürünler ve dezenfektasyon, sunulan servis kalitesinin en temel noktalarını belirleyecek.

Peki son olarak evde saçlarını yapacak kadınlara neler tavsiye edersiniz?

—Öncelikle ne yapmak istiyorlarsa bir profesyonelden danışmanlık almalılar. Ayrıca emin olmadıkları ürün ya da işlemi yapmamak bazen en doğrusu. Çünkü bu işin arkasında ciddi bir kimya var. Keskin renk geçişleri ve iddialı kesimler için salonları tercih etmek en doğrusu. Süreci saç bakımları yaparak, el pratiğinizi geliştirerek avantaja çevirmek en doğrusu.

Pandemi döneminde kuaföre gitmeden saç işlemlerimizi nasıl yaparız

Erdinç Çelik

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.