DOLAR 32,2049
EURO 35,0833
ALTIN 2.470,85
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Alman kadınlarının en çok kullandığı 4 bakım trendi

23.06.2020
A+
A-

Kontrollü güneşlenmeye dikkat ABONE OL

Kontrollü güneşlenmeye uyarı!

Uzun süren pandemi süreci sonrasında gelen normalleşme dönemiyle birlikte birçok birey soluğu tatil beldelerinde alırken bir takım aileler de imtihan sonrası için yaz tatili planları yapıyor.

Bu yıl plajda sosyal mesafeye uyarı ederken güneşe aleyhinde da kontrolsüz olmamamız gerektiğinin altını çizen Cildiye Uzmanı Dr. Ada Bozkurt, “Güneşin faydalarını cümbür cemaat biliyor oysa zararlarına aleyhinde yeterince önlem alınmıyor. Vücudumuzun el ve dirseklerden kollarımıza değin olan bölümünün öğle sıcağında 15-20 dakika güneşte kalması, D vitamini için yeterli olmaktadır.”

“Cildin güneş ışınlarına daha pozitif maruz kalması deri kanseri, cildin erken yaşlanması ve cilt lekeleri gibi zararlı etkilere yol açabilmektedir. Bu yüzden süresi ne olursa olsun, uzun zaman güneş banyosu yapmak dermatologlarca önerilmemektedir biçiminde konuştu.

Saat 10dan önce veya 14den sonra yüzün

Saat 10’dan önce veya 14’den sonradan yüzün

Yaz mevsiminde cildin güneşin fena etkilerinden korunması namına alınacak tedbirlerin son derece önemli olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ada Bozkurt, uyarı edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Güneşlenirken asgari 10 cmlik siperliği olan şapkalar, UVA-B filtreli güneş gözlükleri, giyimde mümkünse sık tekstil polyester kumaşlar tercih edilmelidir. Yüzme gibi dış alan aktivitelerinin ise olası olduğu değin saat 10.00dan önce ya da 14.00den sonradan yapılması daha uygundur.

SPF değeri 15in altında olmamalı

SPF değeri 15’in altında olmamalı

Güneş koruyucu kremlerin deri tiplerine tarafından değişik sunumları olduğunu gösteren Uzm. Dr. Ada Bozkurt, şu önerilerde bulundu: Eğer cildimiz güneşe maruz kaldığında daima kızarıyor lakin yanmıyorsa veya çok eksik bronzlaşabilen açık bir cildimiz varsa UVB ışınından koruyuculuğu belirten SPFnin (güneş koruma faktörü) 30 ve üzerinde olması tercih edilmelidir.

Basit bronzlaşabilen esmer tenli kişiler için özel bir tehlike faktörü yahut 30 faktör yeterli olabilmektedir. SPF 15in altındakiler seçim edilmemelidir. başkaca güneş kreminde UVB filtresi değin UVA filtresi olup olmadığı da değerlendirilmelidir. UVA filtresi için uluslararası standart bir karşılıklı parametre olmamakla beraber PA, PPD, broad spektrum gibi ibareler varsa bu UVA filtresinin olduğunu göstermektedir.

Sprey güneş kremlerini yüzünüze kullanmayın

Sprey güneş kremlerini yüzünüze kullanmayın

Koruyucunun krem mi yoksa sprey mi olacağının da tesadüfen verilmemesi gereken bir karar olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ada Bozkurt, “Eğer yağlı/karma bir yüz yapımız varsa su bazlı güneş kremlerini, kuru bir cilde sahipsek nemlendirici içeriği de olan güneş kremlerini kullanabiliriz.”

“Plajlarda güneşe maruz kalan ceset alanı fazla olduğundan kullanım kolaylığı nedeniyle ceset spreyleri de tercih edilebilir. Oysa sprey formlarının birçoğunun içeriğinde bulunan alkol, ciltte tahriş edici etki yapabileceğinden bu ürünler yüz bölgesinde kullanılmamalıdır” dedi.

Gün boyu plajdaysanız koruyucunuzu 2-4 saatte bir yenileyin

Gün boyu plajdaysanız koruyucunuzu 2-4 saatte bir yenileyin

Havuz veya denizden çıktıktan sonradan mutlaka güneş kremini yenilememiz gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Ada Bozkurt, “Evden çıkmadan yarım saat önce güneş kremini sürmek, ürünün etkinliğini içten zamanda başlatacaktır.”

“Yazın en sıcak anlarını yaşamaya başladığımız bu günlerde penceresiz kapalı bir mekânda değilsek, güneş kremleri 2-4 saatte bir yenilenmelidir. Suya dayanaklı bir güneş kremi kullansak bile havuz ya da denizden çıkıp kurulandıktan hemencecik sonradan veya yoğun terleme yaşadığımızda güneş kremi tekrarlanmalıdır” diye konuştu.

Nasılsa korunuyorum diye sağlığınızdan olmayın

Nasılsa korunuyorum diye sağlığınızdan olmayın

Yazın en sık yapılan dermatolojik hatalara da değinen Uzm. Dr. Ada Bozkurt, sırasıyla şu örnekleri verdi: Yazın sadece plajda veya havuz başında güneş koruyucu kullanmak, dürüst aralıklarla ve tatmin edici miktarda koruyucu sürmemek, en sık yapılan hataların başında gelmektedir.

Güneş kremi çoğu zaman yüze içten miktarda uygulanmamaktadır. Krem, yüze ¼ çay kaşığından az sürülmemelidir. Hiçbir güneş kreminin bizi yüzde 100 güneşten korumadığı göz önüne alınırsa, güneş kremi sürüp palavracı bir emniyet hissiyle güneşe maruz kaldığımız saatleri çoğaltmak da deri kanserine davetiye çıkaran en önemli hatalardan biri olmaktadır.

Güneş lekeleri çok hızlı oluşabilir

Güneş lekeleri çok süratli oluşabilir

Güneş lekeleri ya da tıptaki adıyla melasmanın da yazın ortaya meydana çıkan bir öteki önemli dermatolojik sorun olduğunu sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Ada Bozkurt, en sık güneş maruziyeti nedeniyle oluşan güneş lekelerinin hamilelik, doğum kontrol hapları, hormon replasman tedavileri, bazı kozmetik ürünlerin kullanımı ve genetik yatkınlıkla da ortaya çıkabildiğini söyledi.

Uzm. Dr. Ada Bozkurt, “Güneş lekeleri oluşum nedenine tarafından çabuk bir şekilde oluşabilir ya da zamanla koyuluğu artmaya devam edebilir. Günümüzde çoğu leke açmaya yönelik medikal içerikli kremler, peeling, dermapen, mezoterapi yöntemleri ve Q anahtarlı Nd: yağ lazer gibi çare seçenekleri bulunmaktadır. Cildinizi gözetmek ve zorunlu durumlarda tedavi uygulanması için bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir”dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.