DOLAR 35,3795
EURO 36,4651
ALTIN 3.041,58
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 5°C
Pts 7°C
Sal 8°C

‘Tarımda kötü plana bile razıyız’

22.12.2019
A+
A-

Mevcut tarım uygulamalarıyla bir yere varılamayacağını belirten Akcan, “Tarım iktidar ve muhalefetin elinde siyasete alet ediliyor. Tarımı siyasetten tamamen ayırıp Türkiye’nin ileriye dönük 100 yıllık tarımsal hedef ve politikaları belirlenmeli. En kötü planı bile ortaya koyabilsek, bugünkünden çok daha iyi olacaktır” dedi.

Tarım ve tohumculuk alanındaki gelişmeleri değerlendiren Başkan Akcan, göreve geldiğinden bu yana 4 ayrı tarım bakanı gördüğünü ve 4 ayrı tarım politikasına şahit olduğunu anlattı. Aşıyı ve gıdayı elinde tutanların dünyaya sahip olacaklarını ifade eden Savaş Akcan, “Gıda savaşlarının mermisi tohumdur. Bu tohum politikalarıyla bunları başarmak ne yazık ki mümkün değil” dedi. Akcan, en verimli tarım arazilerinin üzerine fabrikaların yapıldığını, imar izni verildiğini, bu yanlış politikaların cezasının 50-100 yıl sonra çok ağır şekilde ortaya çıkacağını belirtirken, “Sakarya’nın çok verimli tarlalarına fabrikalara bıraktık, şimdi geldik Çankırı’nın bozkırında tarım yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Akcan, Alman işçisinin sübvansiyonla 3.5 liraya aldığı mazotu Türk çiftçisinin 6.5-7 liraya kullandığını, girdi maliyetleri düşürülmeden tarımdan hiçbir şey beklenemeyeceğini ifade etti.

GDO’LU TOHUM GİREMEZ

Akcan, tohumculuk alanında halka yalan ve yanlış bilgilerin verildiğini belirtirken, Türkiye’ye GDO’lu tohumların giremeyeceğini, tohumda İsrail’e bağımlılığın ise söz konusu olmadığını söyledi. Akcan, milli tohumun önünün açılabilmesi için devlet desteğiyle yüzde 10’luk ekim şartı getirilmesini de önerirken, olası bir gıda savaşı durumunda eldeki milli tohumlarla açlık ve kıtlık yaşanmadan yüzde 100 yerli üretimin yapılabileceğini bildirdi. Erdoğan Süzer / Sözcü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.