DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Arı Ürünleri Tebliği

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Arı Ürünleri Tebliği hakkında detaylı bilgileri bu içerikte bulabilirsiniz. Arı ürünleri sektörüne ilişkin güncel düzenlemeleri ve önemli ayrıntıları keşfedin.

25.04.2024
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Yayımladığı Tebliğle Arı Ürünleri Düzenlemesi

Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın “Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğle, gıda veya takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilen arı ekmeği, arı poleni, arı sütü, ham propolis, propolis, toz arı sütü ve kurutulmuş polen gibi arı ürünlerinin üretimine ilişkin detaylar düzenlendi.

Ürün Özellikleri ve İlave Edilecek Maddeler

Ürün Özellikleri ve İlave Edilecek Maddeler

Tebliğle, arı sütü ve toz arı sütü, ham propolis ve propolis ile arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeğinin sahip olması gereken özellikler belirlendi. Ürünlere dışarıdan herhangi bir madde ilave edilemeyecek. Ayrıca, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak.

Hijyen, Ambalajlama ve Piyasaya Arz Hususları

Ürünlerin hijyen, ambalajlama ve piyasaya arzı konularında ilgili yönetmelikler uygulanacak. Propolis sadece takviye edici gıda olarak satılabilirken, ham propolis doğrudan tüketiciye sunulamayacak. Ayrıca, toz arı sütü, kurutulmuş arı poleni ve ekmeğin belirli sıcaklık koşullarında muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Arı ürünlerinde bulaşanlar, pestisit ve veteriner ilaç kalıntılarına ilişkin Türk Gıda Kodeksi’nin hükümleri uygulanacak. Gıda işletmecileri, tebliğde belirtilen hükümlere uyum sağlamak için 6 ay sürecek.

Kaynak: AA / Yaşam

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.