DOLAR 32,5641
EURO 34,7079
ALTIN 2.410,34
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Suudi Arabistan, Pakistan’da Askeri Darbe Yapıyor

31.10.2020
A+
A-

Kovid-19 salgını devam ederken ABD’li bilim insanları yeni bir araştırmaya daha imza attı. Yapılan araştırma doğrultusunda kanının pıhtılaşmasına sebep olduğu bilinen Kovid-19’a karşı aspirin kullanımının ölüm oranını azalttığı tespit edildi. 

Dünya genelinde etkisi devam eden Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayılarında artış yaşanırken, henüz net bir ilaç tedavisi ve aşısı bulunmamakta. 

Salgının başladığı zamandan bu zamana sadece deksametazonun ve remdevisirin kritik Kovid-19 hastalarında ölüm riskini sınırlı bir biçimde azalttığı ispatlandı. Bu ilaçların yanına Aspirin ilacının da eklenebileceği aktarıldı.ABD’de yer alan Maryland Tıp Fakültesi’ndeki bilim insanları, tüm dünyada asprinin yaygın biçimde korona için yardımcı olarak kullanabileceğini açıkladı.

HEM UCUZ HEM KOLAY ULAŞILABİLİR

Aspirin ilacı, soğuk algınlığından, romatizmaya, karın ağrısından kalp hastalıkları tedavilerine geniş bir kullanım alanına sahip. Ayrıca çoğu yere temin edilebiliyor ve uygun fiyatlı bir ilaç.

%47 ORANINDA AZALMA

Bilim insanları Kovid-19 hastası olan 412 kişiyi incelemeye alarak, hastaların 4’te 1’ine hastaneye yattıkları ilk gün itibarıyla, günde 80 miligram aspirin verildi. Anesthesia and Analgesia’ adlı dergide yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, aspirin kullanan hastaların diğer hastalara göre yüzde 43 oranında daha az yoğun bakıma kaldırıldığını ve yüzde 40 oranında daha az ventilatöre gerek hissedildiği aktarıldı. Bunun yanında, bilim insanları aspirin alan kişilerde ölüm riskininin, asprin almayan kişilere oranla yüzde 47 oranında azaldığını belirtti.

KOVİD-19’A KARŞI EN ETKİN İLAÇ OLABİLİR

Çalışmanın baş yazarı olan Doktor Jonathan Chow, ‘Çalışmamızın sonuçlarını doğrulamak için bir klinik deneme gerçekleştireceğiz. Bulgularımızın doğrulanması halinde aspirin, dünya genelinde Covid-19’a karşı kullanılan en etkin ilaca dönüşebilir’ açıklamalarını yaptı. Fakat, bilim insanları, Kovid-19’a karşı yaş, cinsiyet ve kronik hastalıkların varlığı gibi faktörler de incelendiğinde aspirinin olumlu  etkisinin değişmediğini aktardı. Aspirin kullanan ve kontrol grubunda yer alan Kovid-19 hastalarının benzer kanama risklerine sahip olduğu belirtildi.

Kanı sulandırma özelliği bilinen asprin ilacının, Kovid-19 nedeniyle kanın pıhtılaşarak ölüme neden olma riskini azalttığı aktarılan asprin kullanımı ile ilgili Dr. Micheal Mazzefi, ‘Aspirin’in kan inceltici etkisinin Kovid-19 hastalarında ani kan pıhtılaşmasını engellediğini düşünüyoruz. Bu yüzden  Kovid-19 teşhisi olan hastaların doktora danışarak Aspirin almalarını tavsiye ediyoruz’ ifadelerini kullandı.

Daha önce yapılan çalışmalara göre Kovid-19 sebebiyle yaşanan ölümlerde ‘kan pıhtılaşması’ ortaya konmuştu. Pıhtılar, akciğer, kalp, beyin gibi büyük organlara yayılmakta ve kan akışının kesilmesine sebep olarak, kalp krizi, felç, organ yetmezliği ve emboliyi gibi ciddi durumlara sebep olabilmekte. Bunun yanında, bilim insanları, Kovid-19’un neden kan pıhtılarına neyin sebep olduğunu bilmese de, stokin fırtınası ile arasında bir bağlantı olduğu düşünülmekte.

SİTOKİN

Bağışıklık sisteminde, yaralanma veya enfeksiyona tepkisinde yer alan bir grup hücreye sitokin ismi verilmekte. Stokinler sorunun neden olduğu yere gitmek için harekete geçer ve vücutta bulunan bir istilacı ile karşılaştığında savunmak için daha çok bağışıklık hücresi göndermesi için sinyal vermeye başlıyor.

Vücudun kendi mekanizmasını çalıştırarak harekete geçen sitokinler bir süre sonra yıkıcı hasara neden olabiliyor. Bağışıklık sisteminin korumaya çalıştığı dokulardaki hücreleri öldürmeye başlayan iltihaplanma ortaya çıkıyor. Aşırı miktarda sitokin hücrelerinin sinyal vermesi sebebiyle iltihaplanma durumu kontrol dışına çıkabiliyor. Bu iltihap, ise koronavirüs hastalarının akciğerlerine doluyor ve sonucunda solunum yetmezliği ortaya çıkıyor.  Kontrol edilmeyen iltihaplanma, birçoğu hastanın can vermesine neden oluyor.

İLİşKİLİ HABERLER Lens Kullananlara Kovid-19 Uyarısı

Lens Kullananlara Kovid-19 Uyarısı

Koronavirüs Aşısı Virüsü Öldürmüyor

Koronavirüs Aşısı Virüsü Öldürmüyor

Kovid-19’u Atlatan Doktor 5 Gününü Hatırlamıyor

Kovid-19’u Atlatan Doktor 5 Gününü Hatırlamıyor

Kovid-19 Nedeniyle Ten Rengi Değişen Doktorun Son Hali

Kovid-19 Nedeniyle Ten Rengi Değişen Doktorun Son Hali

İLİşKİLİ GALERİLER Grip Soğuk Algınlığını Geçirmenin 6 Yolu!

Grip Soğuk Algınlığını Geçirmenin 6 Yolu!

Grip Hakkında Ortaya Atılan Hurafeler

Grip Hakkında Ortaya Atılan Hurafeler

Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Kolombiya'da Kovid-19'dan Korunmak İçin Kask Üretildi

Kolombiya’da Kovid-19’dan Korunmak İçin Kask Üretildi

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.