DOLAR 32,3769
EURO 34,9712
ALTIN 2.325,70
BIST 9.060,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Suriye ve Irak’a hava harekatı

20.11.2022
A+
A-

Habertürk’ün haberine göre Milli Savunma Bakanlığının (MSB) sosyal medya hesabından “Hesap zamanı! Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor!” paylaşımı yapıldı.

Paylaşımda, bir Türk savaş uçağının pistten kalkış anına ilişkin fotoğrafa da yer verildi.

‘PENÇE-KILIÇ HAVA HAREKATI’

Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere PENÇE KILIÇ HAVA HAREKÂTI icra edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“PKK/KCK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek; Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak, terörü kaynağında yok etmek maksadıyla;
Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere PENÇE KILIÇ HAVA HAREKÂTI icra edilmiştir.”

 

Suriye ve Irak'a hava harekatı

SAVAŞ UÇAKLARI DİYARBAKIR’DAN HAVALANDI

Türk savaş uçaklarının Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalktığı bildirildi. Hava operasyonunda Kobani, Tel Rıfat, Dirbesiye, Derik ve Irak’ın kuzeyindeki Şengal bölgelerindeki terör hedeflerinin vurulduğu belirtiliyor.

TERÖR ÖRGÜTÜ YPG’NİN KARARGAHLARINI VURULDU

Habertürk muhabiri Veysi İpek bölgeden şu bilgileri aktardı:

“Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nde bulunan uçaklar saat 21.00 sularında peşpeşe havalandı. 10 savaş uçağının Diyarbakır’a dönüş yapmasının ardından bu kez de saat 01.00 sularında diğer uçaklar havalandı. Aldığımız bilgilere göre Kobani’de 8 ayrı noktaya harekat yapıldı. Kobani’deki sivil kaynaklar, bombalamaların Mişteruh tepesi civarında terör örgütü YPG’nin karargahlarının bulunduğu bölge olduğunu belirtiyor. Kobani’nin hemen berisinde bulunan Irak sınırında Derik bölgesine de harekatın yapıldığı bilgisi elimize ulaştı. Kuzey Irak’ta Şengal ve Kandil bölgesine yönelik harekatın devam ettiği ve SİHA’ların görev yaptığı gelen bilgiler arasında. Saat 01.00 sularında havalanan ikinci gruba ait 10 uçak da saat 02.35 civarında sağ salim Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’ne dönüş yapıp, hangarlara çekildiği belirtildi.”

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik hava harekatının ilk görüntülerini paylaştı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Terör yuvaları tam isabet vuruşlarla yerle bir ediliyor.” ifadesine yer verildi.

Paylaşımda ayrıca, terör hedeflerinin vurulduğu anlara ilişkin görüntüler yer aldı.

Suriye ve Irak'a hava harekatı - Resim : 2

UZMAN İSİMLER HAVA HAREKATINI HABERTÜRK’E DEĞERLENDİRDİ

Habertürk Dış Politika ve Güvenlik Yayın Koordinatörü Çetiner Çetin, İstinye Üniversitesi öğretim görevlisi İsmail Hakkı Pekin ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi Abdullah Ağar, harekatı Habertürk’e değerlendirdi.

ÇETİNER ÇETİN: “İLK KEZ BÖYLE GENİŞ BİR ALANDA OPERASYON OLUYOR”

“Tel Rifat, Maranes, Malikiye bölgesinin kısmi, Kobani, Musul-Erbil arası Karaçok Dağı. Erbil-Kandil arasındaki Serbeser. Sincar ve Asos. Yıllardır operasyonları takip ediyorum. İlk defa bu kadar geniş bir alanda geniş bir operasyon. Suriye’deki bölgelerle ilgili sınırın hemen içerisine girmenize gerek yok. Yaklaşık bizim uçaklar 30 kilometre derinliğe karar atış yapabiliyorlar. Malikiye çok yanıbaşımızda, Tel Rifat da öyle. En büyük sıkıntı yaşadığımız bölgelerden biri. Bu bölgelerde sadece F-16’lar değil SİHA’lar da muhtemelen kullanılmıştır. Dün lazerli uçuşlar yapıldı. Lazerli uçuşlarda belli alanlar belirleniyor. Lazerle vuruş, tamamen nokta operasyonudur. Daha önce böyle bir atış yöntemini 2017-18’de Afrin operasyonunda görmüştük. Irak’ta Karaçok Dağı, Süleymaniye’de bir bölge var.”

ABDULLAH AĞAR: “ŞİMDİYE KADAR OLAN EN KAPSAMLI HAREKAT”

Takip ettiğim harekatlar içerisinde en kapsamlı harekat olarak değerlendiriyorum. Konuştuğumuz her yerin vurulduğunu görüyoruz. Benim şu ana kadar tespit edebildiğim 15 civarında alan var. Irak’ta Kandil, Süleymaniye, Erbil, Dobruk, Musul tarafları var. Şehirlerin içerisinde de çok özel yerlerin vurulduğunu görüyoruz. Suriye’de sınıra yaslı alanlarda hemen her yerin vurulduğunu görüyoruz. Şeybada, Tel Rifat, Maranez, Malikiye, Ayn El-Arab vuruluyor. Şimdiye kadar bu kadar kapsamlı hava harekâtı görmedim. Daha önce de yapılmıştı ama bu kadar yoğun değildi. Çok ciddi ve geniş kapsamlı çalışıldığı gözüküyor. Bizim harekat alanlarının dışında PKK’nın yuvalandığı, mevzilendiği hemen her yeri vurulduğunu görüyoruz. Sahadan almış olduğumuz bilgilerle konuşuyorum. Pek çok kaynaktan geldi bu haberler. Bakıldığında Suriye ve Irak’ta şu ana kadar bu kadar kapsamlı harekat eş zamanlı yapılmamıştı. Bu kadar yoğun hava harekatı, bu kadar çoklu alana terörle mücadele tarihimizde bence ilk defa yapıldı.

İSMAİL HAKKI PEKİN: “İLK DEFA BU KADAR HEDEF ATEŞ ALTINDA”

“Hava Kuvvetlerinde bir hedef planı vardır. Bu hedefler tespit edildikten sonra Hava İstihbarat Komutanlığı’nda üç boyutlu hale getirilip filolara gönderiliyor. O koordinatlara göre hareket edilir. Lazer güdüm kiti kullanılıyor. Hem Suriye hava sahasına hem Irak hava sahasına hem de bazı yerlerde eğer Süleymaniye’ye gireceklerse İran hava sahasından geçtikleri olmuştur. Dün Erbil Konsolosluğu’ndan yapılan açıklama var. Türkiye böyle bir harekat yapacağı zaman ABD ve İran’a bilgi verip hava sahasıyla ilgili gerekli koordinatları sağlar. Bunu büyük ihtimalle Rusya ile yapmışlardır. Erbil Konsolosluğu sadece Amerikan vatandaşlarına bu bölgelerde dikkat etmeleri gerektiğini, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyinde operasyon hazırlığı yaptığına dair bildiri yayınladı. İlk defa böyle bir şey oldu. Büyük ihtimalle onlara bilgi verilmiştir konuyla ilgili. Uçak kalkar gider, vurur. Birden fakla hedef verilmişse, ikmalini yapar, gider bir daha vurur. İkincisi ise bizim elimizde keskin nişancı kitleri var. 30 kilometreden hedefi görüyor. Kaç tane uçak kalktığını bilmiyorum ama bence de ilk defa bu kadar çok hedefin ateş altına alındığını söyleyebilirim.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.