DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Yükümlülük vatandaşta, görüntü endişelendiriyor!

10.06.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Mert İnan’ın haberine tarafından uzmanlar, ısrarla sosyal uzaklık ve maske uyarısında bulunmaya devam ederken, son 10 günlük sürede en yüksek vaka sayısı dün tespit edildi. 7 Haziran’da 914 olan yeni vaka sayısı, dün itibarıyla 993’e çıkarken, bu sayı 30 Mayıs’tan bugüne değin dek en yüksek vaka sayısı oldu. 6 Haziran’da 591, 7 Haziran tarihinde 613 olan yoğun bakım hasta sayısı ise dün itibarıyla 642 kişiye çıktı. Test sayısına göre pozitiflik oranı da son iki günde keskin bir artma gösterdi. 4 Haziran günü yüzde 1.8, 5 Haziran’da yüzde 1.6 olan olgu yükselme hızı, 6 Haziran’da yüzde 2.4, 7 Haziran’da yüzde 2.5 olurken, bu oran 8 Haziran’da yüzde 2.8 seviyesi olarak saptandı.

‘Tedavi mi bulundu?’

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Kısa Ve Öz ise haftasonu bilhassa sahillerde ortaya çıkan görüntüleri eleştirerek, vatandaşları şu uyarılarda bulundu: “Salgın durmuş, hastalık bizi terk etmiş değil. Virüs tedbirsizliği affetmiyor, her fırsatta bulaşıyor, hastalandırıyor ve öldürmeye devam ediyor. Hal böyleyken, haftasonu ortaya çıkan manzarayı yorumlamakta güçlük çekiyorum. Acaba virüse karşı etkin bir tedavi bulundu da benim haberim mi yok. Tavsiyelere uyulması gerekiyor. ‘Bana bir şey olmaz’ demeyin. Hepimize her şey olabilir. Tedbirli olmadıkça hiçbirimiz güvende değiliz. Ayrıca kendimizi, keza de başkalarını riske atmayalım.”

%3’e düştü

Son 1 ayda ölen vatandaşların yaş ortalaması 74.6 olurken, toplam ölümlerin yüzde 93’ü 65 yaş üstü kişilerden oluştu. Erken çare protokolleri baştan sona yatan hastalardaki pnömoni gelişme oranı ise yüzde 60’tan yüzde 3’e düştü. Yoğun bakıma giren hastalarda ise ölüm oranının yüzde 58’den yüzde 7 seviyesine geriledi.

Bağışıklık fazla düşük

Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül de vaka sayısındaki artışa dikkat çekerek, önlemlerden vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Önder Ergönül, “Toplum bağışıklığının bir ara daha yüksek olacağını düşünmüştük fakat görülen o ancak yapılan bazı minik çaplı antikor testleri sonuçlarına kadar şu lahza bu oran yalnızca yüzde 5 civarında. O yüzden toplum bağışıklığına ulaşmaktan fazla fazla uzağız. Hatta daha bile düşük çıkabilir bu oran. bu nedenle tedbiri elden ele vermek için de fazla erken” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.