DOLAR 32,5969
EURO 34,7289
ALTIN 2.496,30
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Su İçmenin Coronavirüsü Üzerindeki Etkisi

01.05.2020
A+
A-

Vücudumuzda meydana gelen bütün metabolik olayların devamında, besleyici maddelerin ilgili yerlere ulaşması ve atık maddelerin vücuttan dışarı atılmasında su, temel bir araçtır. Kişinin yağ dokusu miktarına tarafından su miktarının cisim ağırlığının %55 ile %77’i aralarında olmasını gerektiğini ifade eden Nefroloji Uzmanı Dr. Arzu Akgül, sözlerine şu şekilde devam etti:

“İnsanın beden ağırlığı değişmedikçe sıvının miktarı da değişmez. Bu oran yeni doğmuş bebeklerde %78’e kadar çıkıyor. Böbreklerimizin işlevlerini yerine getirebilmeleri için yeterli su tüketmek çok kayda değer. Su idrar, ter ve dışkı aracılığıyla toksinlerin uzaklaştırılmalarını sağlıyor, beden sıcaklığını ve kanın yoğunluğunu teftiş ediyor. Yeterince akıcı almazsak toksinler kanda birikiyor. Bunun sonucunda da böbrek taşları veya fazla daha önemli böbrek yetmezliği gelişebiliyor.”

KİLO VERMEYİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Diyette bulunan su tüketimi miktarının artırılmasının kalori harcanmasında da önemli yeri bulunmaktadır. 500 ml su içmenin 1,5 saat süreyle enerji tüketimini %30 artırdığı bilinmektedir.

SÜTUN KANSERİ RİSKİNİ AZALTIYOR

Yapılan incelemeler yeteri miktarda su tüketilmesi sütun kanseri başta elde etmek üzere migren ve gerilim tipi baş ağrısı oranlarının düştüğünü ortaya koymuştur. Yeterli su tüketmeyen kişilerde kalp damar rahatsızlık oranının da artma görülmüştür. Geceleri yatmadan önce bir bardak su içmek, en çokta sabahtan görülen yürek krizi riskini azaltıyor.

SU İÇMENİN CORONAVİRÜS ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Coronavirüsünden korunmak için en etkin yöntemlerden birinin de bağışıklık sistemini güçlü yakalamak olduğunu gösteren Dr. Istek Akgül, “Kuvvetli bağışıklık için ise dengeli ve yeterli beslenmek gerekiyor. Bol su tüketimi de vücuttaki toksinlerden temizlenmek ve metabolizmayı yenilenmek için manâlı. Jurnal yeterli miktarda su içmek toksinlerin vücuttan atılmasına, bakterilerin ve virüslerin etkisiz ülkü gelmesine muavin olur,” ifadelerini kullandı.

SİRKELİ YA DA SICAK SU İLE GARGARA YAPMAK VİRÜSLERİ ÖLDÜRÜR MÜ?

Özellikle sosyal mecralarda yayılan yanlışlar hakkında da veri veren Dr. Akgül, “Bireysel temizliğimizin esas kaynağıdır su ama bu arada bazı yanlışları da düzeltmekte menfaat var. Sirkeli su, aşırı sıcak sular ile boğaza gargara yerine getirmek ağız mukozamızın yapısını bozarak faydadan fazla hasar verebilir. Tuz su ve/ya da ılık su ile gargaranın elbette faydası olur.

Sık aralıklarla su içmek vücudumuzun susamış kalmamasını önler, bağışıklığımızın artmasına takviye olur fakat söylentilerin tersine virüsleri mideye göndermez. Su alımındaki en basit yaklaşma, yazın asgari 2-2,5 litre, kışın asgari 1,5 litre akıcı tüketmek.

Susuzluk hissi yanına idrar rengi de su dengemiz hakkında bilgi veriyor. İdrar miktarı azalıp rengi koyulaştıkça su içmek gerekiyor. Suyu her zaman görünür bir yerde bulundurmalı, susuzluk hissi beklenmeden su tüketmeli, uyanınca 1 bardak, her idrar sonrası 1 bardak su içmeli, çalışma yaparken, sıcakta çalışırken, uzun-uyuşuk yolculuklarda su tüketimi artırılmalı,” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Karantina Günleri Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Karantina Günleri Su İçmeyi İhmal Etmeyin

İngiltere'de İkiz Kardeş Hemşire Coronavirüs Nedeniyle Hayatını Kaybetti

İngiltere’de İkiz Kardeş Hemşire Coronavirüs Sebebiyle Hayatını Kaybetti

Danimarka’da Coronavirüsten Hayatını Kaybeden 403 Kişinin 133'ü Huzurevi Sakini

Danimarka’da Coronavirüsten Hayatını Kaybeden 403 Kişinin 133’ü Huzurevi Sakini

Bursaspor'un 'Şampiyon Kadrosu' Coronavirüse Karşı

Bursaspor’un ‘Şampiyon Kadrosu’ Coronavirüse Aleyhinde

İLİşKİLİ GALERİLER Trump'ın Coronavirüs Önerisi Hem Korkuttu Hem Güldürdü!

Trump’ın Coronavirüs Önerisi Hem Korkuttu Hem Güldürdü!

Hindistan’da Coronavirüs Aracı Yollarda

Hindistan’da Coronavirüs Arabulucu Yollarda

Ömer Döngeloğlu'nun Coronavirüse Yakalandığı Ortaya Çıktı

Ömer Döngeloğlu’nun Coronavirüse Yakalandığı Ortaya Çıktı

TÜBİTAK Başkanı Coronavirüs Aşısı ve İlacı İçin Tarih Verdi!

TÜBİTAK Başkanı Coronavirüs Aşısı ve İlacı İçin Tarih Verdi!

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.