DOLAR 32,3669
EURO 34,9579
ALTIN 2.325,33
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Steve Jobs’un Elleriyle Montajladığı Apple’ın İlk Bilgisayarı Açık Artırmaya Çıkıyor: Değeri Milyonlarca Lira

12.11.2021
A+
A-

Apple’ın ilk ürünü Apple-1, bundan tam 45 yıl önce Steve Jobs’un evinde, Steve Wozniak, Patricia Jobs, Daniel Kottke ve Steve Jobs iş birliği ile test edilip tasarlandı. Bir örneği California’daki Bilgisayar Tarihi Müzesi’nde de sergilenen efsanevi bilgisayar modeli Apple-1, yalnızca 200 adet üretilmişti. Teknoloji koleksiyonerleri bu modeli, “kutsal bir kâse” olarak kabul ediyor.

Sınırlı sayıda üretilen Apple-1 ünitesinin bir örneği, bu hafta Güney Kaliforniya merkezli bir müzayede evinde satışa sunulacak. Mezatçı John Moran, yalnızca bu Apple-1’in, 200.000 dolardan başlayan tekliflerle açık artırmaya çıkarılacağını duyurdu.

Çok az örneği olan Apple-1 alıcısını bekliyor

apple

Satışa çıkacak Apple-1, ilk olarak Chafee College adlı bir elektronik profesörü tarafından satın alınmıştı. Profesör College, 1977’de Apple II’ye geçiş yapmak için bu bilgisayarı bir öğrenciye sattı. O öğrenci ise uzun yıllar bilgisayarı kullandıktan sonra California’daki BytreShop’a sattı. Dükkanın sahibi Paul Terreoo, bilgisayarın çalışmadığını düşünüyordu. Ancak John Moran, dükkan sahibini bilgisayarın çalışabileceğine ve monitör, klavye ve güç kaynaklarıyla satarak kâr elde edebileceğine ikna etti.

Açık arttırmaya çıkarılacak bu Apple-1 ünitesi; şu anda var olan 60, hala çalışan 20 üniteden biri olma özelliğini taşıyor. Müzayede evi, modelin detaylı bir restorasyon ve değerlendirme sürecinden başarıyla geçtiğini açıkladı. Alıcısını bekleyen Apple-1, Panasonic video monitörü, Apple-1 kılavuzu ve kullanım kılavuzunun bir kopyası, orijinal programlama kılavuzu, iki Apple-1 yazılım kaseti ve üç adet orijinal video, güç, kaset arabirim kablosuyla birlikte satışa sunuluyor.

2014 yılında New York’ta gerçekleşen bir müzayede başka bir Apple-1, 905.000 dolara satılmıştı. Güney Kaliforniya merkezli müzayede evi, bu “kutsal kâse”nin 400.000 ile 600.000 dolara arasında bir fiyata alıcı bulacağını tahmin ediyor. Apple-1 uzmanları Los Angeles Times’a verdiği röportajda, bu açık artırmanın birçok insan için heyecan verici olduğunun altını çizerek, Apple-1’in yaklaşık 500.000 dolara satılacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.