DOLAR 32,2547
EURO 34,7004
ALTIN 2.395,48
BIST 10.262,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Spor Yaparken Sakatlamayı Önlemenin Yolları

09.04.2020
A+
A-

Zemin bozuklukları, yanlış ayakkabı ve malzeme seçimi gibi çevresel etmenlerin eksik ya da yetersiz olması spor esnasında yaralanmalara neden olabiliyor.

Bunların yanı sıra fiziksel eksiklik, kas zayıflığı, aşırı yüklenme, yorgunluk ve spor öncesi iyi ısınmamak gibi nedenler de spor esnasında sakatlanma riskini artırır. Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, spor yaparken meydana gelen yaralanmalara ilk müdahale ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler paylaştı. İşte detaylar…

YAŞ VE KAS GÜCÜNE UYGUN SPOR DALI SEÇİLMELİ

Hareketsiz bir yaşam tarzı birçok sağlık sorununa neden olur. Bu sorunları önlemek için mutlaka spor yapmak gerekir. Fakat sağlıklı olmak için yapılan sporun sakatlanmalara neden olmaması için gerekli birkaç önlemin alınması gerekiyor. Kişilerin fiziksel özelliklerine, yaşa ve kas gücüne uygun spor dallarına yönelmeleri sakatlanma riskini azaltır.

Spor sakatlanmaları yapılan sporun branşına göre değişiklik göstermesiyle birlikte sıklıkla; uyluk, ayak bileği, diz ve kasık bölgelerinde görülür. Kolun daha fazla enerji ile kullanıldığı voleybol, basketbol, tenis, yüzme, hentbol, halter gibi spor dallarıyla ilgilenen kişilerde ise omuz ve dirsek yaralanmaları daha sık görülür.

Spor sakatlanmalarının önlenmesi için dikkat edilmesi gerekenler;

Düzgün zeminde spor yapılmalı, İklim koşulları uygun olmalı, Spora başlanmadan önce sağlık kontrolleri yaptırılmalı, Spor öncesinde yeteri kadar ısınmak gerekir, Spor sonrası esneme germe hareketleri yapılmalı, Spor esnasında oluşan sıvı ve elektrolit kaybını önlemek için başta su olmak üzere bol sıvı tüketilmeli.

İLK ANDA MÜDAHELE ETMEK ÇOK ÖNEMLİ

Spor yaralanmalarında yapılan ilk müdahalelerde, acil cerrahi gerektirmeyen durumlarda soğuk tedavisi ana tedavi yöntemlerinden biridir. Soğuk tedavisinde amaç, kanama ve yangıyı kontrol altında almaktır. Bu tedaviye yaralanmayı takiben başlanıp sonraki ilk 48-72 saat devam edilmelidir.

Soğuk uygulama sayesinde sakatlanan bölgede kan akımı yavaşlar ve böylelikle kanama ve ağrı azalır. Tüm spor yaralanmalarından sonra şişlik ve kanamaya ait işaretler ortadan kalkana dek soğuk kompres yapılmalıdır. Soğuk uygulaması 2 saatte bir, 20 dakikayı geçmeden buz torbaları ya da dondurulmuş jeller ile deri ile direkt olarak temas etmeden uygulanabilir. Bir günde toplam uygulama süresi 2 saati geçmemelidir.

İLİşKİLİ HABERLER Spor Yapanlar Buraya! Kas Kütlesini Arttıran Besinler

Spor Yapanlar Buraya! Kas Kütlesini Arttıran Besinler

Bel Ağrısı İçin Etkili Egzersizler

Bel Ağrısı İçin Etkili Egzersizler

Sadece 4 Egzersizle Güçlü Akciğer

Sadece 4 Egzersizle Güçlü Akciğer

Evde Egzersiz Yaparken Lif Kopmasına Dikkat! Lif Kopmasına Ne İyi Gelir?

Evde Egzersiz Yaparken Lif Kopmasına Dikkat! Lif Kopmasına Ne İyi Gelir?

İLİşKİLİ GALERİLER Nefes Egzersizleri ve Teknikleri

Nefes Egzersizleri ve Teknikleri

40 Yaş Üstü Kişilerin Yapması Gereken Egzersizler

40 Yaş Üstü Kişilerin Yapması Gereken Egzersizler

Çağlar Ertuğrul Ütüyle Spor Yaptı

Çağlar Ertuğrul Ütüyle Spor Yaptı

Büşra Pekin Mutfak Eşyalarıyla Spor Yaptı

Büşra Pekin Mutfak Eşyalarıyla Spor Yaptı

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.