DOLAR 32,2100
EURO 34,7622
ALTIN 2.455,66
BIST 10.333,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

SpaceX’in 100. Fırlatması, Endüstri İçin Önemli Bir Gelişmeye Sahne Oldu

31.08.2020
A+
A-

Uzay denince akla gelen ilk kurumlardan bir tanesi olan SpaceX, yine milyonları ekran başına kilitledi. SAOCOM 1B misyonunun bir parçası olarak ABD’nin Florida eyaletinden roket fırlatan şirket, bir yandan ilklere imza atarken diğer yandan da ABD’nin uzay taşımacılığı endüstrisindeki önemli bir gelişmeye imza atmış oldu.

Dün hazırladığımız bir haberimizde, SpaceX’in arka arkaya 3 roket fırlatma girişiminde bulunduğundan bahsetmiştik. Üstelik bu fırlatmalar, 9 saat gibi kısa aralıklarla yapılacaktı. Bu durum, tek bir fırlatma rampasının defalarca ve peş peşe kullanılacağı anlamına geliyordu. İşte bu durum, uzay taşımacılığı için yeni bir devrin başlamış olduğunu açıkça gözler önüne seriyor. Ayrıca dünkü fırlatmalar, SpaceX’in 100. fırlatması olduğu için şirket için de özel bir yere sahip.

SpaceX

SpaceX’in dün gerçekleştirdiği fırlatmaların şüphesiz en önemli özelliği, ABD’nin doğu kıyılarından başarılı bir fırlatmanın gerçekleştirilmiş olması. ABD’de gerçekleştirilen roket fırlatmaları genelde ülkenin batısında bulunan Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden yapılıyordu. Hatta 1969 yılından beri, yani son 50 yıldır ABD’nin doğu kıyısından roket fırlatması yapılmamıştı. Çünkü buradan yörüngelere ulaşmanın mümkün olmadığı düşünülüyordu. Dün gerçekleştirilen fırlatma ise SpaceX’in uzun zaman sonra yeni bir şey deneyip, başarılı olduğunu gözler önüne serdi.

ABD gibi güçlü bir ülke için roket fırlatma tesislerinin büyük meseleler olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak bu tesislerin gerek inşası gerekse yeniden kullanımı, oldukça maliyetli bir süreç. Mesela bir fırlatma rampasını sıfırdan inşa etmek ya da mevcut bir fırlatma rampasını yeniden kullanılabilir hale getirmek, 12 ila 24 ay arasında zaman alıyor. Üstelik bu tür bir platformun yapılması yüz milyonlarca dolara mal oluyor. Hatta fırlatma tesisi Falcon Heavy sınıfındaysa, 1 milyar dolardan fazla harcama yapılabiliyor. İşte bu da uzay üzerinde çalışan şirketler için ciddi bir maliyet oluşturuyordu. SpaceX, dün itibarıyla bu durumun böyle devam etmeyebileceğini ispatlamış durumda.

SpaceX

SpaceX’in dün gerçekleştirdiği başarılı fırlatmaların ardından uzay üzerinde çalışan diğer şirketler için yeni bir dönem başlamış olabilir. Çünkü eğer ABD yönetimi, SpaceX’in dün kullandığı yörünge koridorunu onaylar ve diğer şirketlere de aynı lokasyondan fırlatma için izin verirse, bugüne dek denenemeyen ya da yarım kalan projeler yeniden hayata geçirilebilir. Ayrıca bu sayede farklı şirketlerin toplamda milyarlarca dolarlık harcamaları da çöpe atılmamış olabilir.

SpaceX’in 50 yıl sonra Florida’da gerçekleştirdiği başarılı fırlatma, Lockheed Martin ve Boeing ortaklığında kurulan uzay havacılığı şirketi United Launch Alliance‘ın keyfini yerine getirdi. Şirket yetkilileri, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda gelişmelerin yakından takip edildiğine değinildi. Ayrıca Jeff Bezos tarafından kurulan Blue Origin de eğer Florida’yı kullanabilirse, kendisi için bir fırlatma tesisi yapmak zorunda kalmayacak. Bu da devasa miktarda paranın harcanmasını önlemiş olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.