DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

SON DAKİKA HABERİ: Orta gelirliye konut kampanyasında ayrıntılar açıklandı

04.01.2023
A+
A-

SON DAKİKA HABERİ: Orta gelirlilere yönelik Yeni Evim adlı kampanyanın ayrıntıları açıklanıyor. Kampanya kapsamında Türkiye üç bölgeye ayrılacak. Kredide vade 15 yıl ve faiz oranı yüzde 0,69’dan başlayacak. Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak.

Son dakika haberi! 

Orta gelirliye yönelik konut kampanyasının ayrıntıları belli oldu.

Kampanyanın adı Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim olarak belirlendi. 

Kampanya kapsamında İstanbul 1. bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm iller 3. bölge olarak belirlendi.

Bankalar tarafından sağlanacak finansman 1. bölge olan İstanbul’da en fazla 5 milyon TL olacak.

2. bölgedeki illerde banka finansmanı en fazla 3 milyon lira, 3. bölgedeki diğer illerde banka finansmanı en fazla 2 milyon lira olacak. 

Banka finansmanı sıfır konutlara sağlanacak.

Kampanyadan yararlanmak için halihazırda konutun olmaması ve konut alınacak illerde 1 yıl içinde konut satışı yapmamış olmak gerekiyor.

1 ve 2. bölgedeki iller için son 1 yıldır bu illerde ikamet şartı var. Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak.

Asgari peşinat oranı tüm iller için yuzde 10 olacak. Azami 15 yıl vade ve 0,69 faiz oranı olacak. 

Vatandaşların ilk 3 yıldaki aylık taksitlerinin bir kısmını Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek.

3 aşamadaki konut için kredi kullanılacak. Tamamlanmış konutlar, belirli oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterine uygun konutlar, yapımına başlanacak olan konutlar.

Proje kapsamında müteahhitlere KGF kefaletiyle 25 milyar liralık finansman imkanı sağlanacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kampanyayla ilgili ortak basın toplantısı düzenliyor.

Bakan Nebati’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“2016 yılında ilk kez konut sahibi olacak vatandaşlar için konut hesabını uygulamaya aldık. Vatandaşların konut piyasasındaki dalgalanmalardan korumak amacıyla geçtiğimiz mayıs ayında konut finasman projesini hayata geçirdik. İlk Evim, İlk İş Yerim projesiyle de dar gelirle vatandaşların konuta erişimini kolaylaştırıyoruz. Yeni Evim piyasa koşullarına göre avantajlı faiz ve ilk üç yıl bakanlık katkısıyla ödeme kolaylığı, hane halkının geliriyle uyumlu bir program. 

Sağlanacak finansman tutarları İstanbul’da en çok 5 milyon liraya, ikinci bölgede en çok 3 milyon, üçüncü bölge için en çok 2 millyon liradır. Finansman sıfır konutlara yönelik olacak. Hali hazırda bir konutunun olmamaması ve son bir yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekiyor. İlk iki bölgede son bir yılda bu illerde ikamet şartı var. 5 yıl boyunca satılamayacak. Asgari peşinat oranı yüzde 10. 15 yıl vadeyle bir mortgage olacak. Faiz oranı 0,69’dan başlayan oranlarla uygulanacak. İlk üç yıl ödenecek aylık taksit tutarının belirli bir kısmını Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek.

3 aşamadaki konut için kredi kullanılacak. Konutlar tamamlanmış , krediye uygun ve yapımı başlanacak konutlar için uygun olacak. İlk iki durumda ilgili bankalar tarafından kredilendirme uygun olursa bakanlık katkısı sağlanacak. Üçüncü durumda ise konutun bir parçası oluduğu projenin bankalar tarafından kredilendirmeye uygun olarak değerlendirilmesi kıstas olacaktır. 

Vatandaşlarımızın refahını artırmak için enflasyonla amansız mücadele veriyoruz. Mayıs ayında açıkladığımız konut finansmanı sonrasında yaşadıklarımızın tekrar yaşanmaması için tüm verilerimizi elimizin altında tutuyoruz. Kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.