DOLAR 32,2719
EURO 34,7174
ALTIN 2.400,91
BIST 10.274,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 20°C

Son Buzul Çağından Sonra Deniz Seviyesinin Ne Kadar Yükseldiği Tespit Edildi

06.04.2021
A+
A-

Buzul çağı sonrasında yaşanan ısınma dönemi ile birlikte, eriyen buzulların deniz seviyesinde yükselmelere sebep olduğunu biliyorduk. Yeni yapılan bir araştırma ise deniz seviyesindeki bu yükselmenin ne kadar olduğunu ortaya koyuyor. 

İngiltere’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Durham Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırmaya göre, gezegenimizdeki son buzul çağı sonrası gerçekleşen erime, deniz seviyesini 18 metre kadar yükseltti. Tabii ki bu artış bizim zaman algımızla çok da kısa sürede olmadı. Araştırmaya göre buzul çağı sonrası her yüz yılda deniz seviyesindeki yükseliş yaklaşık 6 metre oldu. Her yüzyılda deniz seviyesinin 6 metre yükselmiş olması ise oldukla ‘hızlı’ bir yükselişe işaret ediyor.

Deniz seviyesindeki hızlı yükselmeden hangi buz tabakasının sorumlu olduğu da tespit edildi:

buzul çağı

Araştırmada yer alan verilere göre, yaklaşık 14.600 yıl önce gerçekleşen son buzul çağının sonunda deniz seviyesi, tüm erime dönemi boyunca olandan yaklaşık 10 kat hızlı gerçekleşti. Araştırma ekibi bu hızlı erimeye hangi buz kütlesinin sebep olduğunu da belirledi.

Şimdiye kadar bu konuda genel yargı, Antarktika buz tabakasında yaşanan erimenin bu hızlı yükselişe sebep olduğu yönündeydi. Ancak yapılan son araştırma sonrası aslında Antarktika’nın yükselmede en az etkisi olan buz tabakası olduğu keşfedildi. Asıl sorumlu olan buz tabakalarının ise Kuzey Amerika ve Avrasya buz tabakaları olduğu tespit edildi.

Araştırma ekibi şimdi bu büyük buz tabakasının erimesine sebep olan şeyi tespit etmeyi ve eriyerek okyanuslara karışan suların okyanus akıntıları üzerinde ne gibi etkiler yarattığını ortaya çıkarmayı hedefliyor. Bu çalışmalar, günümüzde benzer şekilde yaşanan buzul erimelerinin gelecekte karşımıza nasıl bir manzara çıkaracağını anlamamıza ve bunu önlememize yardımcı olacak sonuçlar getirecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.