DOLAR 32,2985
EURO 34,8026
ALTIN 2.409,36
BIST 10.231,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

Şok! Bu göz damlasını damlatan kör oldu!

03.02.2023
A+
A-

IndependentTürkçe’nin haberine göre CDC, 12 eyalette en az 55 kişide çoğu antibiyotiğe dirençli bir bakteri türü olan Pseudomonas aeruginosa tespit etti. Şimdiye kadar bir kişi hayatını kaybetti ve üç kişide kalıcı görme kaybı meydana geldi.

Kurum, enfeksiyonun göz damlası Suni Gözyaşları’ndan kaynaklandığını tespit etmedi fakat hastalanan kişilerin çoğunun bu damlayı kullandığını bildirdiğini söyledi.

CDC, epidemiyolojik araştırma ve laboratuvar analizleri tamamlanana kadar klinisyenlerin ve hastaların EzriCare Suni Gözyaşları kullanımını derhal bırakmalarını tavsiye ediyor.

Bildirilen vakaların en az 11’inin gözünde enfeksiyon gelişirken, üçünde bir gözde kalıcı görme kaybı yaşandı. Fox News’in haberine göre ayrıca solunum yolu enfeksiyonu ya da idrar yolu enfeksiyonu geçirenler de oldu ve bir kişi bakterinin kan dolaşımına girmesi sonucu hayatını kaybetti.

Vakalar şu ana kadar Kaliforniya, Colorado, Connecticut, Florida, New Jersey, New Mexico, New York, Nevada, Teksas, Utah ve Washington’da tespit edildi.

Göz damlaları koruyucu madde içermiyor, yani bakteri üremesini engelleyecek bileşenleri barındırmıyor. Kuruma göre enfeksiyon, kullanım ya da üretim sırasında kirlenmeden kaynaklanmış olabilir.

CNN’in haberine göre CDC açılmamış şişeleri test ediyor.

New Jersey merkezli EzriCare, göz damlasının “daha fazla dağıtımını veya satışını durdurmak için harekete geçtiğini” belirten bir açıklama yayımladı.

“Bugün itibarıyla, Pseudomonas aeruginosa salgınını EzriCare Suni Gözyaşları’yla kesin olarak ilişkilendiren herhangi bir testten haberdar değiliz” diyen şirket, sağlık kuruluşlarıyla işbirliği yaptıklarını ve ürünün kullanımına karşı tavsiyelerde bulunmak üzere müşterilerle iletişime geçtiklerini de sözlerine ekledi.

Şirket, EzriCare Suni Gözyaşları ürününün Hindistan’da Global Pharma Healthcare PVT Limited tarafından üretildiğini ve ABD’ye Aru Pharma Inc. tarafından ithal edildiğini açıkladı.

Hindistan’ın Chennai kenti merkezli üreticiler ürünleri geri çağırmak için adım attıklarını ancak bunun sadece ABD’ye gönderilenler için yapıldığını doğruladı.

Global Pharma’nın genel müdürü Selvam Kalyanadundaram, “ABD Gıda ve İlaç Dairesi’yle (FDA) temas halindeyiz ve geri toplama prosedürünü başlattık” dedi.

Konunun ilaç firmasının dikkatine sunulmasından bu yana alınan dahili önlemler hakkında bilgi veren şirket, bir soruşturma başlattıklarını da söyledi.

“Soruşturmamıza başladık. Malzemeyi laboratuvara gönderdik. Ancak FDA ekibiyle yaptığımız görüşmeye göre, sonuçları beklemeyeceğimiz için ürünü gönüllü olarak geri toplayacağımızı söyledik.Temel nedenin ne olduğunu araştırmak için soruşturma başlattık çünkü [FDA] bunun mikrobiyal bir kirlenme olduğunu belirtti. Mikrobiyal kirlenme farklı yerlerde ortaya çıkabilir.

Herhangi bir tartışmaya girmek istemiyoruz ve bu nedenle gönüllü bir geri toplama yapacağımızı söyledik.”

Bu, bir Hint ilacının karıştığı en son uluslararası skandal. Bu yıl Hindistan, öksürük şurubu Özbekistan’da 19 çocuğun ölümüyle bağlantılı olan Marion Biotech’in üretim lisansını askıya almıştı.

Hindistan’da üretilen 4 şurup da geçen yıl Gambiya’da 66 çocuğun ölümüyle ilişkilendirilmişti.

Hindistan, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) gönderdiği bir mektupta öksürük şuruplarının “erken” bir şekilde çocuk ölümleriyle ilişkilendirildiğini ve bunun da ülkenin ilaç endüstrisinin imajını “olumsuz etkilediğini” belirtmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.