DOLAR 32,4752
EURO 34,7669
ALTIN 2.442,51
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

SMA Hastalığı Genetik mi, SMA Hastalığı Çeşitleri…

13.10.2021
A+
A-

Az görülen SMA (Spinal Musküler Atrofi),zayıflığa ve kas kaybına sebep olan bir hastalıktır. Vücuttaki birçok kasın hareket halini etkileyen SMA çeşitleri nelerdir? SMA genetik mi? SMA neden arttı? Gibi soruların detaylarınız sizler için araştırdık.

Son yıllarda giderek artan SMS Hastalığı, kas ve kas kaybına neden olan bir hastalıktır. Peki SMA çeşitleri nelerdir? SMA genetik mi? SMA neden arttı? Gibi en çok merak edilen soruların cevaplarını sizler için haberimizde bir araya getirdik. İşte detaylar…

SMA HASTALIĞI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Hastalığın başladığı yaşa ve yapabildiği harekete göre 4 farklı tip vardır. 6 aylık ve daha küçük bebeklerde rastlanan Tip1, en ağır olandır. Bunun en büyük belirtisi ise, hareket azlığı, başını kontrol edememe ve sık sık karşılaşılan solunum enfeksiyonlarıdır.

-6-18 aylık bebeklerde görülen Tip2 çeşidinde, bebekler ilk normal olur ve belirtileri sonradan başlar. Tek başlarına oturan bebekler, desteksiz ayakta duramaz ve yürüyemezler. Kendi başlarına doğrulamayacakları gibi ellerde titreme, kilo alamama, güçsüzlük ve öksürük gözlemlenir.

-18.aydan sonra görülen Tip3, başlarda normal olur belirtileri ergenlik döneminde görülebilir. Gelişimi diğer yaşıtlarından yavaş olan Tip3 çeşidinde, ayakta zor durulur, merdivenden çıkılamaz, sık sık düşülür, ani kramplar ve koşamama gibi güçlükler görülür. Tip1 ve Tip2 kadar yoğun bir çeşit değildir.

-Yetişkinlik dönemde görülen Tip4, daha nadir görülür ve hastalığın ilerleyişi daha yavaş olarak geçer. Nadiren yürüme, yutma ve solunum becerilerini yitirir.

SMA hastalığı genetik mi?

SMA HASTALIĞI GENETİK Mİ?

SMA hastalığı hakkında en çok merak edilen soruların başında ‘SMA hastalığı genetik mi?’ geliyor. SMA hastalığının türlerinin çoğu SMN1 geninden gelmektedir. Bu nedenle çocuğun ebeveynlerinden aldığı genler, bu hastalığın gelişiminde etkilidir. SMN1 dediğimiz gende meydana gelen bir problem, motor nöronlarının çalışmasını olumsuz etkiler ve ortaya SMA Hastalığı çıkar. Yani SMA hastası bir çocuk, SMN1 genini ebeveynlerinden birinden alır. Eğer bu gen sadece bir ebeveynden alıyorsa genelde sorun gözlemlenmez ancak iki ebeveynden de SMN1 genini alıyorsa, SMA hastalığı görülmeye başlanır. 

Bu nedenle SMA’lı kişilerin ve ebeveynlerinin genetik testleri, birinin SMA’lı bir çocuğa sahip olma olasılığının belirlenmesi konusunda oldukça yardımcı olabilir. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.