DOLAR 32,5150
EURO 34,5622
ALTIN 2.495,10
BIST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Sineksavarlar Tehlike Saçıyor

26.08.2020
A+
A-

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çok sık kullanılan sineksavarların ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunun altını çizen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, ‘Bu spreylerin çoğunda DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide) isimli toksik bir kimyasal bileşen kullanılır. Bir nevi tarım ilacı olan bu kimyasalla ilişkilendirilen bir sendrom bile var: Literatüre gizemli bir hastalık olarak giren ‘Körfez Savaşı Sendromu.’ Sinek kovucu spreyler ve böcek ilaçlarının neden olduğu hastalıklar arasında; alerjijk reaksiyonlar, nöbetler, küçük çocuklarda kalıcı beyin hasarları, kanser, hafıza ve öğrenme güçlüğü yer alıyor. Annelerin küçücük çocuklarına bile sıkmaktan imtina etmedikleri bu spreylerin tehlikeleri önemli boyutta’ dedi.

ODAYI HAVALANDIRMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Günlük hayatın içerisinde de çok sık kullanılan böcek ilaçlarının da aynı DEET gibi birer zehir olduğunu aktaran Dr. Ümit Aktaş, ‘Bu spreylerde permetrin gibi tehlikeli maddeler de bulunuyor. Karşınızda akciğer ve karaciğer tümörleri, bağışıklık sistemi sorunları ve kromozal anomalilerle ilişkilendirilen bir zehir var. Şöyle bir yanlış düşünce var: ‘Odayı ilaçlar kapısını kaparım. Yarım saat bekleyip, biraz da havalandırdıktan sonra havada ilaç falan kalmaz.’ Değil yarım saat, odayı tüm gün havalandırsanız bile bulunduğunuz ortamdaki toksik maddeler yok olmaz.

Sivrisinek problemiyle ilgili ilginç bir bilgi de; bilimsel çalışmalar sivrisineklerin sinek ilaçlarında kullanılan belli başlı maddelere karşı direnç geliştirdiğini gösteriyor. Hatta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bir bildiri yayımlayarak ülkeleri bu probleme karşı uyardı. Görünen o ki sivrisineklerden korunmak adına kendinizi, çocuğunuzu maruz bıraktığınız böcek ilaçları, yakın gelecekte sizi zehirlemekten başka bir işe yaramayacak’ uyarısında bulundu.

BÖCEKLERİ UZAK TUTMAK İÇİN DOĞADAN FAYDALANIN

İnsanoğlunun tarih boyunca böcek ve haşereleri uzak tutmak için doğanın mucizelerinden yararlandığını belirten Dr. Ümit Aktaş, ‘Doğal yollarla sivrisineklerden, böceklerden korunmak mümkün. Yapılan bir araştırma tarçın yağının DEET kadar etkili bir koruyucu olduğunu gösteriyor, hem de tehlikeli yan etkiler olmadan! Ama tarçın yağını cilde direkt olarak sürmek iritasyona neden olacağı için, yarım bardak suyun içine bir çay kaşığının dörtte biri kadar tarçın yağı ilave ederek kendi böcek spreyinizi hazırlayabilirsiniz.

Okaliptüs yağı ile kekik yağının da böcekleri uzak tutucu etkisi olduğu biliniyor. Bu arada sarımsak yemenin de zararlı haşeratları uzak tutmada faydalıdır. Lavanta, karanfil, Citronella ve Okaliptüs yağları da binlerce yıl boyunca sinek ilacı yerine kullanılmıştır. Bu bitki yağlarıyla sinek kovucu ürünlere doğal yoldan ulaşabilirsiniz. Ayrıca, yine bitkisel ürünlerle sineksiz yaşam alanları oluşturabilirsiniz’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER 'Sivrisinekler Erkekleri Daha Çok Isırıyor'

‘Sivrisinekler Erkekleri Daha Çok Isırıyor’

Sivrisinek Kovucu Elektrolikitler Zararlı mı?

Sivrisinek Kovucu Elektrolikitler Zararlı mı?

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

İlaçlara Bağışıklı Sivrisinek Türü Ortaya Çıktı!

İlaçlara Bağışıklı Sivrisinek Türü Ortaya Çıktı!

İLİşKİLİ GALERİLER Sivrisinek Isırığı Hayatını Mahvetti

Sivrisinek Isırığı Hayatını Mahvetti

Evinizden ve Vücudunuzdan Sivrisinekleri Uzaklaştıracak 9 Bitki

Evinizden ve Vücudunuzdan Sivrisinekleri Uzaklaştıracak 9 Bitki

Sivrisinek Isırığı İçin Ev Yapımı Merhem Nasıl Yapılır?

Sivrisinek Isırığı İçin Ev Yapımı Merhem Nasıl Yapılır?

Sizi Değiştirecek Doğal Yağlar

Sizi Değiştirecek Doğal Yağlar

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.