DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

Simetri Hastalığı Nedir? Simetri Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

15.10.2020
A+
A-

Psikolojik hastalıklar kişilerin hayatlarını olumsuz etkiler ve kişilerin hayatlarındaki insanlarla sorunlar yaşanmasına sebep olabilir, hatta kişilerin yalnız kalmasına neden olabilir. Simetri hastalığı, takıntı temelli ortaya çıkar ve simetri hastalığı olan kişiler, herhangi bir şeyi düzeltmeye ihtiyaç duymakla kalmaz her şeyi düzeltmek isterler.  

BELİRTİLERİ

Simetri hastalığı olan kişi sürekli temiz ve hijyenli ortamlarda bulunmak ister ve sürekli temizlik yapma isteği duyar. Kötü olayların başına gelme ihtimalini düşünür, herhangi bir şeyi düzeltmeye sıkça ihtiyaç duyar ve sürekli kendini dezenfekte etmeye çalışır.

Simetri hastalığı farklı şiddetlerde yaşanabilmektedir. Bazı kişiler hafif yaşarken, bazı kişiler çok şiddetli yaşar. Kişi duvarda asılı olan tabloyu düzeltmeye veya masanın üzerini toplamaya ihtiyaç hissedebilir. Eğer bu isteği gerçekleştiremezse kendini oldukça kötü hisseder. Bu takıntılar şiddetli bir boyuttaysa tedavi edilmesi gereken psikiyatrik bir durum haline gelebilir. Bu takıntılar, saplantılı zorlantı ve OKB bir hastalık belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Simetri hastalığının haricinde başka takıntıların varlığını da kontrol etmek gerekmektedir. Örneğin sürekli el yıkamak gibi takıntılar olabilir. Kişinin ‘ütüyü prizden çektim mi, arabayı kilitledim mi?’ gibi kontrol ritüelleri sıkça olabilir ve bunun sonucunda sürekli olarak geri dönülerek kontroller yapılır. 

Takıntıların yoğunluğu kişinin çevresiyle ilişkisini ve işlevselliğini bozar. Bu işlevsellik sosyal, aile, iş, sosyal işlevsellik olarak üç alana ayrılır.  Kişideki takıntılar düşünce, duygu ve davranışı etkiler. Aslında simetri takıntısı olan kişiler kaygı hissinden sebep ‘kapıyı kapattım mı?’ sorularını hissederler ve kaygıyı ortadan kaldırmak için takıntılı davranışlar sergilerler, fakat bu durum daha takıntılı davranışların ortaya çıkmasına sebep olur.

Kişinin simetri hastalığı sosyal hayatını oldukça olumsuz etkiler, mesela duvardaki aynası yamuk duran birinin evine gitmek istemeyebilir. Ayrıca simetri hastalığı olan kişilerde öfke duygusu da oldukça yoğundur. Çünkü kişi kendisinin anlaşılmadığını da düşünerek karşı tarafa öfke duyabilmektedir.

TEDAVİ

Simetri hastalığı tedavisi mümkün olan bir hastalıktır, fakat tedavisi uzun sürer. Simetri hastalığının tedavisine gidip sonuç alamadığını düşünen kişiler, genellikle tedavi aşamalarına dikkat etmeyenlerdir ya da OKB’yi çok şiddetli şekilde yaşıyorlardır. Simetri hastalığı olan kişilere genelde ilaç ile tedavi uygulanır. Derin TMU uygulaması da alternatif ve destekleyici tedaviler arasında yer almaktadır. OKB çok şiddetli boyuttaysa ve uygulanan tedaviye direnç gösteriyorsa EKT uygulanabilir. Bu tedavilerden sonuç alınamazsa cerrahi yöntemler de uygulanabilir. Simetri hastalığı tedavisinde psikoterapi her durumda kullanılır.  Tedavi sonrasında kişinin aklına kapıyı kapattım mı kapatmadım mı sorusu yine gelir ama eskisi gibi geri dönüp kontrol etme durumu yaşanmaz.

KİMLERDE GÖRÜLÜR

Simetri hastalığı herkeste olması mümkün bir hastalıktır. Ailede simetri hastalığı varsa görülme sıklığı daha yüksek orandadır. Genelde küçük yaşlarda ortaya çıkmaya başlar. Görülme oranı kadın ve erkeklerde eşit orandadır. Bazen simetri takıntısı olan kişiler, düzeltmeye çalışmaz. Fakat bu düşünce zihinlerinde oldukça yoğundur. Bu tarz kişiler her konuda kuşkucu olurlar ve her şeyi kontrol  etmek isterler.

İLİşKİLİ HABERLER Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri ve Tedavi yöntemleri

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri ve Tedavi yöntemleri

Majör Depresif Bozukluk Nedir?

Majör Depresif Bozukluk Nedir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Dispozofobi Hastalığı Nedir?

Dispozofobi Hastalığı Nedir?

İLİşKİLİ GALERİLER Çocuklardaki Duruş Bozuklukları Nasıl Düzeltilir?

Çocuklardaki Duruş Bozuklukları Nasıl Düzeltilir?

Ergenlikte Yeme Bozukluğu Belirtileri

Ergenlikte Yeme Bozukluğu Belirtileri

Uyku Bozukluğu Neden Görülür?

Uyku Bozukluğu Neden Görülür?

Çok İlginç Psikolojik Gerçekler

Çok İlginç Psikolojik Gerçekler

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.