DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Sıfır Araç Satarken Piyasayı Yükselten Bayilere İkinci El Satış Yapması Engellenecek: İşte Yeni Düzenlemenin Detayları

08.05.2023
A+
A-

Türkiye’de uzun bir süredir bazı arabaların ikinci el piyasasındaki fiyatları, sıfır fiyatlarından daha yüksek. Hatta bu durum bir ya da birkaç yıl eski ikinci el araçlar için geçerli. İşte piyasanın altını üstüne getiren bu duruma karşı yeni bir düzenleme yapıldı.

İkinci el araç satışı yönetmeliğine bir müdahale geliyor, bu müdahale ile birlikte bayilerin sıfır araç satışına da etki eden hususlar bulunuyor.

Sıfır otomobilin satışını zorlaştıran bayilerin 2. el araç satış yetkisi elinden alınacak:

İkinci el araç satış yönetmeliğinde bulunan 9. maddenin a, b, c ve ç olmak üzere dört bendi bulunuyordu. Yukarıda özetini geçtiğimiz bu durum, 9. maddeye d bendi olarak eklenecek. Gelin 9. maddenin kendisine ve beşinci bende bir göz atalım:

Madde 9 – Yetki belgesi

6’ncı maddede belirtilen şartlardan herhangi birini kaybeden işletmenin bu durumun gerçekleştiği tarihten itibaren on gün içinde Bilgi Sistemi üzerinden yapacağı başvuru üzerine, 6’ncı maddede belirtilen şartlardan herhangi birine sahip olunmadığının Bakanlıkça tespit edilmesi halinde, 8’inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen süre içinde yenileme başvurusunda bulunulmaması nedeniyle Bilgi Sistemi üzerinden veya yazılı olarak Bakanlıkça yapılan uyarıya rağmen on gün içinde yenileme başvurusunda bulunulmaması halinde,

ç) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden işletmeye Bilgi Sistemi üzerinden veya yazılı olarak Bakanlıkça yapılan uyarıya rağmen;

Verilen süre içinde aykırılığın ortadan kaldırılmaması halinde, Aynı takvim yılı içinde aykırılığın tekrarlanması halinde iptal edilir, Yetki belgesi iptal edilen işletmeye bu durum gerekçesiyle birlikte Bilgi Sistemi üzerinden bildirilir. Birinci fıkranın (ç) bendi gereğince yetki belgesi iptal edilen işletmeye ve işletme sahibinin diğer işletmeleri ile temsilcisi olduğu işletmelere, iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle yetki belgesi verilmez.

Yeni eklenen d bendi ise şöyle:

İlk tescil motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde de bulunan işletmenin bu faaliyeti yürütürken satıştan kaçınması, taşıtın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep etmesi, tüketiciyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlaması ya da takas fiyatını piyasa fiyatının önemli ölçüde altında belirlemesi gibi ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaşılmasını zorlaştırıcı faaliyette bulunması halinde 2.el satış yetki belgesi geçici olarak iptal edilebilecek.

Yani kısacası işi hile hurdaya döken otomotiv bayilerine, bayilerde satış yapmaktan vazgeçen büyük markaların ardından ikinci bir darbe de yönetmelik değiştirilmesi olarak geldi. Artık ikinci el araca, sırf sıfır versiyonu piyasada yok diye yüksek fiyat çekilemeyecek.

Anneleri Mutlu Edecek Teknolojik Hediye Tavsiyeleri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.