DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

SGK ve ABB Arasındaki Gayrimenkul Tartışması

SGK ve ABB arasında yaşanan gayrimenkul tartışması, kamu kaynaklarının yönetimi ve şehir planlaması açısından önemli bir konu. Bu makalede, tartışmanın detayları, etkileri ve çözüm önerileri ele alınıyor.

15.01.2025
A+
A-

SGK ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Arasındaki Tartışma

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) kendilerine teminat olarak bildirdiği arsalara yönelik açıklamalarına yanıt verdi. SGK tarafından yapılan açıklamada, “Sosyal Güvenlik Kurumu, keyfi uygulamalarla değil, yürürlükteki kanunlar ve diğer mevzuat çerçevesinde yönetilmektedir. Bu bağlamda, SGK’nın üzerinde haciz, şerh veya ipotek bulunan bir gayrimenkulü devralması, mevzuat gereği ‘satış kabiliyeti olmadığı için’ mümkün değildir. Bu durum, kamu yararını gözetmek adına büyük bir hassasiyetle uygulanmaktadır. SGK’nın uygulamalarında herhangi bir ayrımcılık veya keyfi işlem yapılmadığını belirtmek isteriz. Bugüne kadar SGK’ya, çeşitli siyasi partilere mensup belediyelerden 1200’den fazla gayrimenkul devri gerçekleştirilmiştir ve bu devirlerin hiçbirinde haciz, şerh veya ipotek bulunmamaktadır. Üzerinde haciz, şerh ve ipotek bulunan taşınmazların SGK’ya devri için teklif edilmesi, ya sürece dair bilgi eksikliğinden ya da teklif edenin kamuoyunu yanıltma çabasından kaynaklanmaktadır. Her iki durumda da bu yaklaşım, devlet ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır. Üzerinde haciz, ipotek ve şerh olmayan; satış kabiliyetine sahip gayrimenkul teklif ettiklerinde ne kadar şeffaf bir süreç yönetildiğine tüm belediyeler şahittir. Meseleyi siyasi bir zemine çekerek tartışma oluşturmak yerine, gerçekten borçlarını kapatmak isteyen belediyelere SGK olarak her türlü konuda yol gösterilmiştir ve bundan sonra da gösterilmeye devam edilecektir.” şeklinde ifade edildi.

ABB: SGK’YA BORÇLARIMIZIN YAPILANDIRILMASI İÇİN 572 TAŞINMAZ SUNDUK

ABB tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, SGK’ya borçlarımızın yapılandırılması amacıyla Anafartalar Çarşısı gibi değerli ve satılabilir nitelikte 572 taşınmaz sunduk. Ancak, bu teklifler görmezden gelinmiş ve tamamen gerçek dışı iddialarla ‘tuvalet teklif edildi’ şeklinde çarpıtılmıştır. Şimdi gelelim tuvalet meselesine; Ulus’ta bulunan, 525 bağımsız bölümü içerisine tuvalet ve deposu da dahil olan Anafartalar Çarşısı, 2016 yılında üçlü protokolle SGK’dan alındı. 2 Eylül 2024’te, 30 adet arsa ve 525 adet Anafartalar Çarşısı’nın tamamı olmak üzere SGK’ya teminat olarak bildirildi. Bu çarşıyı SGK’dan protokolle alırken, tuvaletlerin tapu kaydından çıkarılmadan teslim alındığı gibi, yine aynı şekilde tuvaleti, deposu, bankamatik yerleriyle birlikte teminat olarak göstermiş bulunmaktayız. Bu arsaların toplam değeri 1 milyar 193 milyon 350 bin lira olup, üzerlerinde toplam haciz tutarı yaklaşık 3 milyon liradır. Bu durumda, haciz tutarını değerinden düşüp kabul etmek mi zor geldi, yoksa ‘silkeleyin’ talimatı doğrultusunda bu arsaları kabul etmemek mi işinize geldi?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.